Розпочати вступ України в НАТО ще до закінчення війни цілком реально — політолог

Запрошення України до Альянсу можна організувати на одному з самітів НАТО.

Розпочати вступ України в НАТО до закінчення війни реально - і Анджей Дуда
Розпочати вступ України в НАТО до закінчення війни реально - і Анджей Дуда

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Ми маємо декілька шляхів. Один з них — політичний. Це запрошення України до Альянсу можна організувати на одному з самітів НАТО. Шлях України до НАТО складний і зрозуміло чому. Є протидія з боку США та Німеччини. Другий шлях для вступу в Альянс подальше зростання взаємосумісності з Альянсом. Станом на зараз у нас з понад 1000 стандартів НАТО є 280 відповідностей. Наразі ми є чи не найбільш близьким партнером до НАТО, який не є членом НАТО. Третій варіант подальше підписання безпекових угод, як ми це зробили з Британією. У змісті угод зазначається, що підписана угода є проміжним етапом до вступу України в Альянс. Подібний підхід може масштабуватися в угодах з іншими членами Альянсу. Наприклад, Францією, Німеччиною, США та багатьма іншими державами. Це буде не стандартний шлях, який посилює курс України в Альянс.», — каже І. Чаленко.

На його думку, оголошення запрошення для України з боку НАТО — важливий крок. Він покаже, що президент рф в. путін не зміг виграти, розпочавши широкомасштабну війну в Україну.

" Це запрошення за рівнями ризику не перевищило вже вступ Фінляндії до НАТО та без трьох хвилин приєднання Швеції до Альянсу. До закінчення війни про вступ до НАТО не йдеться. Мова йде про НАТО, як оборонний союз. А вступ України до Альянсу потребуватиме консенсусу серед держав членів НАТО. Поки не бачу передумов, що Угорщина, Словаччина або Німеччина дали б нам зелене світло, якщо війна з рф не завершиться. Однак процес вступу України в НАТО можна розпочати. Він жодним чином не буде впливати на рівень безпеки країн -членів Альянсу. Україна в цьому аспекті була б лише посиленням НАТО, як потужного геополітичного та безпекового гравця", — резюмує І. Чаленко.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда вважає, що вступ України в НАТО до завершення війни з росією не можливий, але розпочати процедуру можна навіть на етапі протистояння агресору.