Дослідник розповів про уламки колишньої незалежної української держави

Військо -Запорізьке (Україна в 1670 роки) знищувалося москвою. Однак саме завдяки гетьману Богдану Хмельницькому у 1917 році постала новітня українська держава.

Сергій Коваленко
Сергій Коваленко

Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Військо- Запорізьке низове це теж є уламком загальної держави Війська-Запорізького. У 1671 році при укладенні Бахчисарайського договору між Московським царством, Кримським та Османським царством, розподілялися землі. Османське мало договір з гетьманом Петром Дорошенком за яким вони брали у протекцію все Військо-Запорізьке та обіцяли захищати його суверенітет. 1676 році гетьман Дорошенко, який укладав з ними договір зрікся влади під тиском московської окупації. Це не означало, що Військо-Запорізьке віддало свій суверенітет. Закінчилося тим, що османи побачивши, що вони не можуть гарантувати суверенітет Війська- Запорізького на всій території, поступилися Лівобережжям на користь москви. Однак при розподіленні всіх територій Військо-Запорізьке низове не згадувалося при розподілі територій. Це означає, що обидві сторони визнали його незалежність. Цей момент до часів Мазепи, коли Січ була зруйнована москвою, а це близько 29 років, Військо- Запорізьке низове було взагалі незалежною державою. Це, як в наші часі, так зване ОРДЛО. Тому ліквідація Запорізької Січі окрема тема, на якій історики не дуже концентруються. Але це уламки колишньої незалежної української держави», — каже дослідник.

За його словами, у 1674 році останнім гетьманом так званої Гетьманщини був Кирило Розумовський. На той час саме Слобожанщина називалася Україною, а все інше малоросією.

«Політологи та політики не знаючи нашої реальної історії, іноді закладають у свої концепти хибні історичні уявлення. В 1900 році вийшла праця Миколи Міхновського „Самостійна Україна“. Він велику частину своєї праці присвятив тому, щоб довести, що Переяславська Рада є підставою для відродження української державності. Адже документ було прийнято не Переяславі, а в москві і цар їх затвердив. Самі це умови він вважав підставою для відродження української державності. Однак Міхновський не дуже знав українську історію. Адже юридичної сили цей договір не мав. Він не врахував історичні тонкощі. Хоча в цілому Міхновський був правий, бо Військо-Запорізьке пресвітлого царського велічества, мало права, бо мало договори. Однак не треба ліпити його до гетьмана Богдана Хмельницького. Адже саме завдяки його наслідкам його справи у 1917 році постала новітня українська держава», — резюмує С. Коваленко.