Подруга очільника «народної ради днр» планувала стати продавчинею у прифронтовому магазині, щоб шпигувати за ЗСУ

Служба безпеки викрила на Донеччині ще одну інформаторку російської воєнної розвідки. Фігурантка була на прямому зв’язку з командиром спецпідрозділу головного управління генштабу збройних сил рф (відомого як гру), який дислокується на передовій.

Подруга очільника «народної ради днр» планувала стати продавчинею у прифронтовому магазині, щоб шпигувати за ЗСУ
Подруга очільника «народної ради днр» планувала стати продавчинею у прифронтовому магазині, щоб шпигувати за ЗСУ

За вказівками агресора жінка збирала розвіддані про дислокацію та переміщення українських військ у районі Бахмута.

Найбільше ворога цікавили координати ключових опорних пунктів та вогневих позицій підрозділів ЗСУ, які беруть участь у бойових операціях на східному фронті.

За наявними даними, розвідвідомості потрібні були російському гру для підготовки диверсійних вилазок та коригування ракетних ударів по бойових позиціях українських військ.

Також у ході документування злочинів інформаторки стало відомо, що вона знайома і періодично спілкується з очільником так званої «народної ради днр» Артемом Жогою.

У телефонних розмовах фігурантка вихвалялась йому тим, що співпрацює з російською розвідкою.

Для максимального збору розвідвідомостей вона планувала влаштуватись продавчинею до місцевого магазину неподалік підрозділу українських захисників.

Співробітники СБУ викрили ворожі наміри фігурантки і затримали її у власному помешканні.

За даними слідства, затриманою виявилась мешканка Краматорська, яка у соцмережах підтримувала збройну агресію рф. Таким чином у червні 2023 року вона потрапила у поле зору командира спецназу російського гру.

Фігурантка направляла розвідувальні «звіти» у вигляді текстових файлів та скріншотів електронних карт з позначками українських об’єктів.

Під час обшуків у затриманої вилучено мобільний телефон та комп’ютер, які вона використовувала у розвідувально-підривній діяльності.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігурантці про підозру за ч. 7 ст. 111−1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує до 15 років тюрми.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.