Українські дрони втопили російський ракетний катер «Ивановец»

Внаслідок спецоперації Головного управління розвідки було знищено та затоплено російський ракетний катер проєкту 12411 «Ивановец».

Українські дрони втопили російський ракетний катер Ивановец
Українські дрони втопили російський ракетний катер Ивановец

Про це повідомляє пресслужба відомства.

У ніч з 31 січня на 1 лютого 2024 року воїни спецпідрозділу «Group 13» Головного управління розвідки Міністерства оборони України знищили ракетний катер «Ивановец» Чорноморського Флоту рф.

Російський корабель проєкту 12411 перебував на рейді озера Донузлав у тимчасово окупованому Криму, коли на нього була здійснена атака морськими дронами.

Внаслідок низки прямих влучань у корпус російський корабель зазнав пошкоджень, не сумісних із подальшим рухом. «Ивановец» дав крен на корму і затонув.

На кадрах показано, як після влучання одного з дронів кілька наступних поцілили в одне й те саме місце, значно розширивши пробоїну в борту. Імовірно, ще одне успішне влучання припало на кормову частину судна.

За інформацією ГУР, пошуково-рятувальна операція російських окупантів на Донузлаві, згідно з попередньою інформацією, успіху не мала.

Зазначимо, що штатний екіпаж бойового судна проєкту 12411 складається з 40 осіб.

У відомстві наголосили, що операція стала можливою за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та платформи United24. В межах цього проєкту для українських військових були придбані дрони.

Катер проєкту 12411 «Ивановец»

Ракетний катер «Ивановец» був закладений та спущений на воду у 1989 році на верфі «Средне-Невского судостроительного завода» в Санкт-Петербурзі. Він входив до складу Чорноморського флоту ВМФ РФ.

Він призначений для боротьби з ворожими надводними цілями. Для цього він озброєний 76-мм артилерійською установкою АК-176 та чотирма пусковими установками для протикорабельних крилатих ракет П-270 «Москит». Зенітна компонента корабля представлена двома шестиствольними 30-мм гарматами АК-630М.