Українців готують до відставки Залужного — експерт

Українців готують до відставки головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Однак політику треба прикрутити на 100%.

В. Зеленський та В. Залужний
В. Зеленський та В. Залужний

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Теза президента, що він думає над заміною цілого блоку з точки зору управлінців нашими військами — має протидіяти закидами, що ситуація з Залужним — це зміна тактики на майбутнє та надати обороні нового дихання. Ситуація на фронті не є оптимістичною. З кожним днем брак ресурсу, як озброєння так і поповнення військового складу, с кожним днем відчувається сильніше, а рф продовжує тиснути. У багатьох з’являється скепсис», — каже І. Чаленко.

За його словами, перестановки у керівництві ЗСУ мають керуватися виключно військовими мотивами.

«Чи можна міняти Залужного? Питання в тому, в якому контексті це відбувається та мотиви заміни. Якщо мова йде про політичні перспективи, то зрозуміло, що активні учасники оборони спробують себе у різних іпостасях, в тому числі і Залужний. Якщо команда Зеленського зможе довести, що мотиви заміни Залужного полягають у військовій площині, то це виходить з повноважень президента та подальшої логіки забезпечення оборони. Якщо ж є політичні мотиви, то це не дуже добре для нашої держави. Перестановки мають керуватися виключно військовими мотивами», — каже І. Чаленко.

За його словами, як відставка В. Залужного може вплинути на Україну, залежить від того, як особисто поведе себе генерал.

«Чи вийде він з заявою та закликами до українців про подальшу боротьбу із зовнішнім ворогом, залежить подальша реакція суспільства. Крім того, парламентські опозиційні сили хочуть зіграти на цій темі, що свідчить про наближення до передвиборчих баталій. Тому ситуацію з Залужним треба чітко ділити по політичній та військовій складовій. Україна знаходиться у критичному стані, тому політику треба прикрутити на 100%», — зазначає І. Чаленко.

Він підкреслив, що відставка для В. Залужного може стати чудовим стартовим майданчиком для того, щоб переформовуватися на політика та будувати свою силу.

«Нам відкрили вікно Овертона, що Залужного звільнять і нас до цього вже підготували. Хоча опозиційні сили хотіли на минулому тижні виводити людей під Офіс Президента з вимогою лишити Залужного на своєму місці. Це вже питання не оборони, а політики. Саме тому Зеленський не просто так поїхав у Роботіно, що у Запорізький області. Він хоче показати, що єдність сил оборони зберігається», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленмький поспілкувався з італійськими журналістами. Одне з нагальних питань, яке востаннє гарант коментував на своїй щорічній конференції — звільнення головкома ЗСУ Валерій Залужного. Втім, коли на Rai 1 запитали, чи є у Зеленського такі плани, прямо він не відповів, наголосивши лише, що планує перезавантажити владу.

«Це питання, котре стосується людей, які повинні очолити Україну. Однозначно потрібне перезавантаження, новий початок», — заявив він.

Зміни, наголосив Зеленський, торкнуться не лише військового сектора, але й політичного. Тобто, йдеться не про одну людину, а про напрямок керівництва держави.