Промосковські пропагандивні бредні мають дуже давнє коріння — дослідник

Представники москви від 1654 року вели відлік, що Київ їхній. Також саме завдяки пропаганді було створено Галицький варіант Малоросії.

Сергій Коваленко
Сергій Коваленко

Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«москва завжди працювала над тим, щоб показати історичний процес таким чином, що Київ належить їй. Це один із найважливіших напрямків ідеологічної роботи рф. Перші ознаки цієї роботи побачили у 1681 році, коли велися переговори москви та Стамбулу про замирення. Вони закінчилися укладанням Бахчисарайського договору в 1681 році. Османи казали, що в них договір від з Військом Запорозьким (Україна), за яким, вони захищають Україну. Посланці москви казали, що в Києві до татаро-монгольської навали жили „руские“. А коли Київ було зруйновано, вони звідти переселилися до москви, а у 1654 році Київ до них повернувся. При цьому вони не говорили про Андрусівський договір з Річчю Посполитою 1667 року, згідно з яким вони застовпили собі Київ. А станом на 1654 рік Київ залишався ще у складі Війська — Запорізького. А представники москви від 1654 року вели відлік, що Київ є їхній. Тому промосковські пропагандивні бредні мають дуже давнє коріння. Вони, щось собі надумають, а потім це постійно товчуть», — каже дослідник.

За його словами, у 19 ст. в рф з’явився професор Михайло Погодін, який в наукових текстах почав писати, що під гнітом татаро-монголи кияни переселилися в московщину для того, щоб обґрунтувати свої претензії на Київ. Погодін є засновником москвофільства. В 1841—1842 роках він просидів у Львові та сформував коло людей, які почали стверджувати, що галицькі русини мають спільне походження з москалями та мають одне походження. Тобто Погодін створив Галицький варіант Малоросії", — резюмує дослідник.