Обмеження на грошові перекази в Україні є елементом гібридної війни — експерт

Таке рішення загрожує подальшому відпливу капіталу з країни та подальшої міграції українців.

Обмеження на грошові перекази в Україні є елементом гібридної війни
Обмеження на грошові перекази в Україні є елементом гібридної війни

Про це в коментарі i-ua.tv заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

«Сьогодні ініціативи з обмеження будь-яких фінансових операцій, нічого більше, ніж велика внутрішня шкода для економіки. Це елемент гібридної війни та внутрішній підрив економічної ситуації в Україні. Не може бути жодних обмежень, якщо не прийнято інше рішення судом про обмеження операцій громадянина чи компанії. Такі ініціативи загрожують подальшому відпливу капіталу з України та подальшої міграції українців», — каже А. Новак.

За його словами, влада запевняє, що в новому законі про мобілізацію не буде блокування та інших каральних дій стосовно банківських рахунків громадян. В тому числі військовозобов’язаних.

«Залишається лише дочекатися прийняття кінцевого варіанту закону про мобілізацію. Однак будь-які обмеження несуть шкоду для національної економіки. Зараз, коли стоїть питання про виживання, єдиний мораторій, який необхідно приймати - це на будь-які економічні обмеження. Зараз в умовах війни українська економіка має працювати всюди, де тільки можливо. Адже з національної економіки сплачуються податки, з яких потім фінансуються всі потреби ЗСУ. Тому питання до окремих представників влади, чому їх дії інколи не призводять до жодних інших висновків крім елементів гібридної війни рф проти України», — резюмує, А.Новак.

Нагадаємо, що в Україні можуть запровадити обмеження на банківські перекази на період воєнного стану для боротьби з «міскодингом». Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів Данило Гетманцев.