Чому представник Китаю в ООН згадав про мінські угоди — відповідь експерта

Чергова заява представників Китаю в ООН про невиконання мінських угод та заборону постачання озброєння спрямована не проти України, а проти китайсько-американського глобального протистояння.

представник Китаю в ООН Чжан Цзюнь
представник Китаю в ООН Чжан Цзюнь

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Можливо це тонкощі перекладу, але 20 лютого 9 річниця підписання мінських угод. Тому згадка про них пов’язана саме з цим. В російському викладенні, в тому числі в інтерв’ю путіна в черговий раз прозвучало те, що війна розпочалася, тому що не були виконані мінські угоди. Тому путін вважає, щоб його обдурили, для того, щоб затягнути час», — зазначив політолог.

Він нагадав, що китайські представники, вже не в перше заявляють в ООН, що постачання зброї США та Заходом Україні, не сприяє мирним переговорам для припинення війни та вирішення кризи дипломатичним шляхом.

«Тому в Китаї за останні два роки війни регулярно говорили, що США та Захід повинні припинити постачання зброї в Україну. Тому у заяві китайського представника ООН, нічого нового не було. Це не скоріше укол в сторону США. Зокрема, що Америка своїми діями дестабілізує ситуацію в країні. Нагадаю, що коли США завдали ударів по хуситах, представники КНР також казали, що це не конструктивне, бо може ще більше привести до ескалації в регіоні. Тому США не повинні завдавати ударів по хуситам. Тому чергова заява представників Китаю в ООН спрямована не проти України, а проти китайсько-американського глобального протистояння.

За словами політолога, офіційний Київ має покращити дипломатичні стосунки з Китаєм, для того, щоб ця країна стала на бік України.