Закриття телеграм-каналів в Україні є загрозою для демократії — експерт

Більша загроза для України йде не від телеграму, а від телемарафону.

Закриття телеграм-каналів в Україні є загрозою для демократії
Закриття телеграм-каналів в Україні є загрозою для демократії

Про це в коментарі заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«В телемарафоні дається тільки одна точка зору. Наче інших в країні нібито немає. Саме це несе загрозу демократії та свободі слова. Звичайно, є певні обмеження під час війни, але вони повинні бути в рамках здорового глузду. Повинна бути здорова критика. Адже треба вказувати на недоліки роботи влади та на корупцію. Однак телемарафон і подібні монополії на ЗМІ не дає цього робити. Хоча б це пішло на користь оборони країни», — каже А. Павловський.

Він підкреслив, що більшість людей про останні новини дізнається з телеграму.

«Люди дізнаються інформацію про тривогу з телеграму. Також там публікують альтернативну інформацію про ситуацію в країні та події на фронті. Якщо закрити телеграм канали, то люди не будуть знати інформацію по ракетним атакам та тривогам. Крім того, регулювання роботи телеграм -каналів свідчитиме про цензуру. Адже влада хоче контролювати обсяг інформації. Демократії тут і близько немає. Адже влада буде вирішувати, кому можна буде публікувати інформацію, а кому — ні. При цьому влада наштампувала купу телеграм-каналів, які знаходяться в неї на утриманні. Можливо навіть на бюджетні кошти», — підкреслює експерт.

За словами експерта, для того, щоб врегулювати питання телеграму, його просто доведеться закрити або блокувати на території України.

Нагадаємо, що в українській розвідці сьогодні заявили, що Telegram (російський багатоплатформовий месенджер) містить низку загроз для національної безпеки, і Україні потрібно шукати варіанти розв'язання цієї проблеми. Користувачі в соцмережах відразу підняли хвилю паніки, мовляв ГУР вирішив «зачистити» український сегмент месенджеру. У Раді також обговорюється питання регулювання Telegram.