Замість фінансування партій з бюджету, треба було купувати дрони і рятувати Авдіївку — Шишкін

На фінансування партій під час війни з держбюджету з кишень українців виділено суму, на яку можна було придбати орієнтовано 68 тисяч дронів.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив волонтер, Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«Наша влада не впоралася з задачею виробництва дронів, хоча мала це робити ще в березні 2022 року. росіяни запустили виробництво та переважають нас на фронті. Особливо це стосується ланцетів, а ми проґавили цей час. Тепер люди самостійно збирають гроші, мають відношення до експлуатаційників та збирання, а також зворотний зв'язок. Бо просто кинуть дрони на фронт, не знаючи, що потрібно тим, хто буде їх використовувати, лише пів справи і може взагалі нашкодити. Адже багато військових скаржаться, що переробляють дрони на ходу, в кількох км від нуля, бо вони не зовсім підготовлені для фронту. Треба розуміти, що потрібні різні дрони. Наприклад, дрон камікадзе, задача якого загинути після знищення цілі, на яку його спрямували. Також є розвідувальні дрони, а також ударно- розвідувальні. Це дрони подвійного призначення, які можуть вести розвідку чи скидати боєзапас та повертатися назад», — каже В. Шишкін.

За його словами, саме тому потрібні різні комплектуючи для дронів.

«Вартість дронів різна, залежно від походження комплектуючих. Одна справа, коли це китайські комплектуючі і інша, коли американські. Тому вартість таких дронів від 17 до 25 тисяч. Однак потрібен кожен з цих дронів. Тобто артилерійська бригада може замовляти одні дрони, а удрано-штормові трохи інші. Тому зворотній зв’язк має бути обов’язковим між конструкторами, виробниками та виконавцями», — каже В. Шишкін.

Він підкреслив, що журналісти в телемарафоні мають задавати питання владі, а що вона зробила для випуску дронів та чи перераховує вона кошти на ЗСУ.

«Тільки в кінці минулого року виходить президент Зеленський та говорить про мільйон дронів. А що він робив до цього. Також вільні журналісти не ставлять питання, а де ж бюджетні гроші? Де гроші можновладців? Всяких депутатів? Хоча на фінансування партій під час війни з держбюджет з кишень українців виділено суму, на яку можна було придбати орієнтовано 68 тисяч дронів. Все авдіївське угрупування рф можна було ліквідувати ударами дронів та зберегти життя наших хлопців», — резюмує В. Шишкін.