Блокада кордону: Україна має тиснути на Польщу через ЄС — експерт

Проблема з Польщею стала на 100% політичною, адже фермери та залізничники не можуть блокувати рух транспорту без підтримки польської влади.

Україна має тиснути на Польщу через ЄС
Україна має тиснути на Польщу через ЄС

Про це в коментарі заявив експерт з економічних питань Юрій Гаврилечко.

«Тут питання до влади, чому вона зволікала. Адже проблема почалася не через блокування кордонів та зерна, а через протести польських перевізників, щодо мобілізації водіїв, які працювали на маршрутах — Україна — Польща. Їх могли фактично витягти з фури, а авто залишити. А далі проблема вантажів, ставала проблемою польського перевізника або логістичної компанії. Однак тоді українська влада не звертала уваги на ці протести. Були якість спроби вирішити питання на рівні заступників міністрів в Брюсселі. Потім почалися протести фермерів. Знову ж таки не було жодної заяви від Мін АПК з нашого боку. Відповідно, коли з’явилося економічне підґрунтя проблеми, до цього долучилися політичні сили, зокрема, наших ворогів. Однак Україна не звертала на це увагу», — каже експерт.

Він нагадав, що під час виборів у Польщі, Україна не скористалася цим процесом, щоб налагодити стосунки з різними політичними силами та з’ясувати, яким чином вони будуть реагувати на цю ситуацію.

«Однак коли в країні були передвиборчі перегони та існувала проблема, яка зачіпає двосторонні відносини, то українські дипломати мали б спілкуватися усіма політичними силами, які мали змогу потрапити до парламенту. Однак нічого подібного зроблено не було. Тому, коли проблема з Польщею стала на 100% політичною, адже фермери та залізничники не можуть блокувати рух транспорту без підтримки польської влади. Тобто розв'язувати це питання треба з польською владою, про що неодноразово, за останні кілька днів, говорив В. Зеленський. Тож далі справа за дипломатами, щоб вони готували зустрічі. Можливо президентів безпосередньо, або з МЗС домовиться про зустріч на рівні прем’єрів, під час якої сторони домовляться про зустріч голів держав», — каже експерт.

На питання, як вирішити ситуацію, де польські фермери закликають втрутитися росію, експерт відповів наступне.

«Ми не можемо вплинути на росію. Однак можемо вплинути на Польщу та Євросоюз. Тому поки будуть зустрічатися прем’єри, президент має поспілкуватися з представниками керівних органів ЄС. Однак це не говорить, що питання може бути вирішено за допомогою тиску на Польщу за допомогою Євросоюзу. Це лише додатковий важіль впливу. Вирішувати скандал з блокуванням кордону доведеться на двосторонньому рівні — Україна — Польща», — резюмує експерт.