В Україні в 2,3 рази занизили прожитковий мінімум для пенсіонерів — фахівець

Голова уряду Денис Шмигаль та його команда навмисно в 2,3 раза занизили прожитковий мінімум для пенсіонерів.

пенсіонер сьогодні найголовніший та найпатріотичніший інвестор в Україні
пенсіонер сьогодні найголовніший та найпатріотичніший інвестор в Україні

Про це в коментарі заявив фахівець з ринку праці та трудових відносин Сергій Кондрюк.

" За даними Мінсоцполітики прожитковий мінімум для непрацездатної особи, тобто для пенсіонера, за цінами грудня минулого року, складає 5446 грн. 19 коп. Тому розмови Шмигаля про колосальне підвищення пенсій — на 8%, говорить лише про те, що він або живе ні і цій країні, або знаючи реальний розмір на потреби виживання пенсіонера, пробує пишатися своїми достатньо не соціальними пропозиціями", — каже С. Кондрюк.

Він нагадав, що Д. Шмигалем подано до проєкту бюджету на 2024 рік закон про прожитковий мінімум для пенсіонерів в сумі 2361 гривня.

«Це говорить, що Шмигаль та його команда навмисно в 2,3 раза занизили прожитковий мінімум для пенсіонерів. Тож Кабмін Шмигаля відверто спотворює реальну ситуацію з елементарними потребами за всіма категоріями населення України. Зокрема, пенсіонерів. Щодо підвищення пенсій на 8% складно повірити в розрахунок рівня інфляції, який подає кабінет Шмигаль з середньої зарплати. Адже розрахунок за законом індексації відбувається, як сума 50% від зростання інфляції та 50% від зростання середньої заробітної плати. Таким чином, якби інфляція та середня зарплата в Україні були чесно пораховані, ми б отримали зовсім інші показники. Про це мали заявити профспілки. Однак вони чомусь мовчать. Хочу нагадати, що торік підвищення пенсій відбулося за спірною формулою параметрів. Однак все одно не була забезпечена повна індексація інфляційного знецінення пенсій. Тобто реальний прожитковий мінімум для пенсіонера складає 5446 грн, а в бюджеті закладено 2361 грн. Тож постає питання, де понад 2000 грн має взяти пенсіонер кожного місяця, щоб забезпечити собі право на життя? Як цей прожитковий мінімум розкласти на ліки, на харчі, на комуналку та одяг. Хотів би щоб Шмигаль зі своїм соціальним блоком показали, що має перестати їсти пенсіонер, що він має перестати носити та які ліки перестати вживати, або вжити їх у 2−3 рази менше, ніж це прописав лікар», — підкреслює фахівець.

Також він додав, що пенсіонер сьогодні найголовніший та найпатріотичніший інвестор в Україні.

«Шмигаль пообіцяв 40 млрд гривень на допомогу бізнесу. Водночас куди підуть ці кошти залишається великим питанням. А пенсіонер з кожної пенсії оплачує комуналку, купує вітчизняний хліб, шкарпетки та ліки, адже на іноземні медикаменти не вистачає коштів. Тобто всі свої гроші він повертає бізнесу, як інвестицію і податки державі», — зазначає фахівець.

Крім того, С. Кондрюк підкреслив, що прізвище Шмигаль все більше викликає питань. На сьогодні він фактично переплюнув термін перебування на посаді найдовшого голову уряду — Азарова.

«При цьому Шмигаль жодного разу не захистив програму діяльності Кабміну та не прозвітувався у Раді про свою діяльність. В решті решт саме під його головуванням, ми маємо найгірші показники до руху членства в ЄС саме в соціальному блоці. Тому крок з індексацією пенсій може стати останньою краплею перебування Шмигаля на цій посаді через його антисоціальну позицію», — резюмує С. Кондрюк.

Нагадаємо, що літнім людям із 1 березня додадуть до виплат близько 8%.