В Україні громадянське суспільство знаходиться в стадії маніпулювання — підприємець

Мерії та депутати зобов’язані завдяки розвитку національній стратегії громадянського суспільства, втілювати у життя рух територіальних громад.

Микола Сергеєв, Руслан Кривоніс, Олексій Якименко
Микола Сергеєв, Руслан Кривоніс, Олексій Якименко

Про це під час ефіру заявив голова правління ГО «Громадська рада самоврядування» Микола Сергеєв.

«Для того, щоб дійсно стати громадянським суспільством і поєднуватися у спільноти, співпрацювати та підійматися по сходинках громадянської участі, мерії та депутати зобов’язані завдяки розвитку національній стратегії громадянського суспільства, втілювати у життя рух територіальних громад. А вони мають рухатися за певними сходинками. Ці сходинки, які ще в 1969 році американська дослідниця Арні Арнштейн вибудувала сходинки громадської участі. До речі, наше суспільство тримають на першій сходинці, яка називається маніпулювання, або не участь. Друга сходинка — це психотерапія. Нас мери весь час лікують, вважаючи суспільство недорозвиненим. Це так також рівень не участі суспільства. Третя сходинка — це інформування», — каже Микола Сергеєв.

Він підкреслив, що мери постійно інформують суспільство про свою діяльність через ЗМІ та різні заходи, консультуються з громадою, але не виконують своїх обіцянок.

«Це також рівень не участь громади. Хоча у нашому законі про самоврядування громади мають право мати зібрання, референдуми, а також створювати спільні бюджети для того, щоб рухатися по сходинках громадянської участі й доходити до верхнього рівня — партнерства, делегування повноважень, громадський контроль. Це шоста, сьома та восьма сходинки. Тільки тоді наші міста та села й загалом Україна буде отримувати зиск. По-перше, з’явиться еліта, яка зможе створити свої міста та села спроможними, а так, ми залишаємося внизу. На першій сходинці та нікуди не рухаємося», — підкреслює Микола Сергеєв.

За словами підприємця, засновника БФ «За Справжню Україну» Руслана Кривоноса, це відбувається, тому що українці занадто пасивні.

«Ми не приходимо до мера та не говоримо, що давайте нам можливості щоб ми могли щось зробити на користь громади. Загалом у селах депутатами стають місцеві фермери, яким не потрібен закон про самоврядування. Їм головне, щоб все було добре з землею. Тому шукаю механізм, які суспільству піднятися на три сходинки вище, де є громадський контроль та співучасть. Однак ми маємо розуміти, що чим більше місто, тим більше там схем, кланів та корупції. По- друге, ми постійно говоримо про громадянське суспільство, а воно в нас є? Адже ми досі знаходимося в стадії маніпулювання, бо люди голосують емоціями. Ніхто навіть не читає виборчу програму мера», — зазначає Р. Кривоніс.