Нардеп вчинив смертельну ДТП на Житомирщині: нові подробиці

Працівники ДБР завершили розслідування кримінального провадження щодо народного депутата України, який вчинив смертельну ДТП на Житомирщині.

Нардеп вчинив смертельну ДТП на Житомирщині
Нардеп вчинив смертельну ДТП на Житомирщині

Працівники ДБР завершили розслідування кримінального провадження щодо народного депутата України, який вчинив смертельну ДТП на Житомирщині.

Подія трапилась на трасі Київ-Чоп у селі Березівка Житомирського району близько десятої ранку 3 листопада 2023 року.

Автомобіль, за кермом якого перебував народний депутат, наїхав на пішохода. Встановлено, що депутат всупереч вимогам правил дорожнього руху рухався зі столиці до Львова з перевищенням дозволеної швидкості. Зокрема, камери на трасі Київ — Чоп зафіксували перевищення допустимої швидкості від 40 до 50 км/год, у тому числі одна з камер зафіксувала таке перевищення у межах населеного пункту, де сталася трагедія. Це підтвердила й фототехнічна експертиза.

У цей час 18 річна місцева мешканка перебігала проїзну частину в селі. Водій, перевищуючи дозволену швидкість, не вжив достатніх заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу та допустив наїзд на потерпілу. Дівчина від отриманих ушкоджень померла на місці події.

Слідство встановило, що дотримання водієм вимог ПДР щодо руху із допустимою швидкістю не більше 110 км/год та своєчасне гальмування надало б можливість потерпілій залишити межі проїзної частини.

Також стало відомо, що винуватець ДТП систематично притягався до адміністративної відповідальності патрульною поліцією за перевищення швидкості, зокрема лише протягом 2022−2023 років щодо нього було винесено 22 постанови про притягнення до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Народний депутат України підозрюється у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років.

Наразі слідчі ДБР відкрили матеріали кримінального провадження для ознайомлення.

Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора.