Мінцифри хоче зробити дарунок рашистам — фахівець з питань кібербезпеки

Мінцифри хоче збирати інформацію про всі точки взаємозєднання розташування мереж операторів/провайдерів України, що в умовах війни є нонсенсом. Адже ця інформація може потрапити до рук ворога.

Іван Пєтухов
Іван Пєтухов

Про це під час ефіру заявив фахівець з питань кібербезпеки Іван Пєтухов.

«Згідно з оновленим проєктом постанови Кабміну № 812 в Україні хочуть збирати інформацію про всі точки взаємоз’єднання розташування мереж операторів/провайдерів України і залити їх в таку собі потужну базу даних разом з географічними координаторами. А якщо ця інформація буде від таких потужних операторів, як Київстар чи Водафон, то це- тисячі строчок інформації. А це і точки доступу, прокладання та розміщення обладнання, причому вони вимагають або точну адресу, або геопозицію, а також інформація про перетин кордону оптичними лініями зв’язку. Тобто, якщо ворог поріже чи знищить кабелі зв’язку по кордону України, тоді все — інтернету немає. В нас залишиться тільки внутрішній інтернет — чебурнет, як в рф. Тільки московити там самостійно відключають користувачів від інтернету, а в Україні ДРГ просто обріжуть кабелі. Саме це рашисти і хотіли зробити 24 лютого 2022 року, коли відбувалися потужні ддос атаки», — каже І. Пєтухов.

Крім того, за словами фахівця з питань кібербезпеки, такий масив технічної інформації — дарунок долі для рашистів. «Цю базу постійно будуть шукати. Тим паче, що у нас у відкритому доступі можна знайти вичерпну інформацію про кожну компанію на прозоро чи в опендатаботі. Зокрема, які тендери вона провела та які послуги вона надає державним корпорація чи органам влади», — каже І. Пєтухов.

За його словами, великі міжнародні компанії захищають свої комунікації, навряд чи вони будуть збирати та тримати всю інформацію в одному місці для того, щоб хтось злив цю інформацію ворогам чи навіть конкурентам.

«Те, що наші чиновники хочуть зібрати інформацію в про всі точки взаємоз’єднання та розташування мереж операторів/провайдерів України в одному місці в умовах війни, є нонсенсом. Цього не можна робити. Адже це може призвести до глобальних проблем з доступом в інтернет. Повністю знищити інтернет в країні не вдасться. Однак, наш інтернет можуть відключити від світового, якщо вороги будуть знати, де знаходяться наші зовнішні мережі та будуть мати географічні координати мереж. Туди будуть і прильоти ракет, а на кордонах будуть працювати ДРГ ворога. Однак згідно нашого законодавства, так прописано, що чиновників не притягнуть за це до відповідальності, навіть, якщо він є замаскованим зрадником. Тому в мене немає гарантій, що хтось з чиновників понесе відповідальність за злив бази даних і як наслідок знищення кабелів та мереж, це вже відбувалося з 2014 по 2018 роки. Так само, як ніхто й не поніс відповідальність за злив даних з порталу Дія», — резюмує І. Пєтухов.