Норвегія виділить до 153 млн доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України

Норвегія виділить до 153 мільйонів доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі 800 тисяч артилерійських боєприпасів для України.

Норвегія виділить до 153 млн доларів на закупку боєприпасів для України
Норвегія виділить до 153 млн доларів на закупку боєприпасів для України

«Україна терміново потребує великої кількості артилерійських боєприпасів, щоб протистояти російській агресивній війні. Сьогодні ми вирішили виділити до 1,6 мільярда норвезьких крон на ініціативу під егідою Чеської Республіки, щоб якнайшвидше забезпечити Україну вкрай необхідними артилерійськими боєприпасами», — наголосив він.

Норвезький прем’єр-міністр висловив сподівання, що європейська підтримка чеської ініціативи сприятиме отриманню Україною боєприпасів якнайшвидше.

Нещодавно «Мілітарний» повідомляв, що Німеччина виділить «тризначну мільйонну суму» на підтримку чеської ініціативи з закупівлі 800 тисяч снарядів для України.

Нагадаємо, що раніше до цієї ініціативи долучилися низка європейських країн, серед них, зокрема, Литва, Франція, Бельгія та Нідерланди.

У межах цієї ініціативи країни спільно закуповують та передають боєприпаси для України, шукають запаси або джерела швидкого виробництва, доступні для придбання.

Усе заради того, щоб якомога швидше доправити військову допомогу ЗСУ, необхідну для протистояння російським окупантам.

Нагадаємо, що Чехія знайшла у третіх країнах близько 800 тисяч артилерійських боєприпасів натовського і радянського калібрів, які можна закупити для України.

За словами чеського президента Петра Павела, представникам країни вдалося знайти за кордоном близько 500 тисяч снарядів калібру 155 мм та 300 тисяч снарядів калібру 122 мм.

Публічно про свою участь заявили Нідерланди, які виділяють на закупівлю боєприпасів 250 мільйонів євро, і Бельгія, яка надасть 200 мільйонів євро.

Франція також підтримала цю ініціативу, але про виділення коштів не повідомлялося. Загалом закупівлю боєприпасів для України за межами Європи підтримують п’ятнадцять країн.