Військові та переселенці без житла: в КМДА вирішують долю 40 тисяч інвесторів Київміськбуду

Вчора, 7 березня, в КМДА відбулося засідання Комісії щодо розв’язання проблемних питань, пов’язаних з діяльністю ПрАТ ХК Київміськбуд.

Засідання Комісії в КМДА
Засідання Комісії в КМДА

Про це повідомляють інвестори.

На засіданні були присутні депутати Київради, заступник голови Київської міської державної адміністрації з питань здійснення самоврядних повноважень, голова Комісії Владислав Андронов, а також інвестори ініціативних груп ЖК, що будуються ПрАТ «ХК «Київміськбуд» (ті, що первісно будуються Київміськбуд і ті, що передані на добудову від «Укрбуд»).

Під час засідання присутні обговорювали необхідність залучення до участі в Комісії щодо вирішення проблемних питань, пов’язаних з діяльністю ПрАТ «ХК «Київміськбуд» народних депутатів України, депутатів Київської міської ради, фахівців та представників інститутів громадянського суспільства, фахівців в певних профільних галузях (фінансистів, спеціалістів обслуговуючих та комунальних компаній тощо). Зокрема, для запуску продажів та відновлення будівництва у забудовника.

Інвестори чекають від нового очільника Київміськбуду Василя Олейника звіт про стан компанії, план виходу з кризової ситуації та механізми залучення фінансування, графіки відновлення будівництва житлових комплексів.

Наступне засідання має відбутися в кінці березня 2024 року.

Нагадаємо, що 40 тисяч інвесторів роками чекають на омріяне житло, за яке віддали останні кошти. Серед них багато переселенців та військових, які гинуть на фронті, так і не дочекавшись власного житла.

Мер В. Кличко в листопаді 2023 року на камеру пообіцяв інвесторам, що питання з добудови їх житлових комплексів буде вирішено. Наразі кияни чекають виконання обіцянки мера. Адже в столиці з початком повномасштабного вторгнення рф, зупинилося будівництво 24 ЖК, забудовником яких є ПрАТ «ХК «Київміськбуд». Головна причина — нестача фінансових коштів.

Саме тому з посади пішов попередній очільник холдингової компанії Ігор Кушнір.

Раніше повідомлялося, що для перезапуску об’єктів буде залучено кошти державних фінансових установ та спеціалізованих компаній, таких як «Укрфінжитло» та державні банки, про що вже тривають переговори.