Не виключаю появу чорного лебедя або трансформацію НАТО — експерт про вибори у США

Якщо президентам США стане Дональд Трамп, який після виборів продовжить свою риторику, то є сумніви, що НАТО залишиться в тому ж вигляді. Адже Альянс може дуже сильно трансформуватися.

є сумніви, що НАТО залишиться в тому ж вигляді, якщо переможе Трамп
є сумніви, що НАТО залишиться в тому ж вигляді, якщо переможе Трамп

Про це i-ua.tv заявив кандидат політичних наук, керівник «Міжнародної асоціації малих громад» Олексій Буряченко.

«Результати президентських виборів у США можуть змінити геополітичний розклад у світі. Тобто, якщо Трамп стане президентом США та продовжуватиме свою передвиборчу риторику, тоді Вашингтон свідомо позбавляється свого геополітичного лідерства. Однак далеко не факт, що Трамп може виконувати свою передвиборчу риторику. Саме в цьому є парадокс. Нагадаю, що минулого разу його риторика також була дуже агресивною перед президентськими виборами. Однак після перемоги інститути США не дали йому розгулятися і він працював у глобальній парадигмі прийняття рішень Вашингтоном, як глобального світового гравця. Також питання до і чинного президента США Байдена, а буде він у разі перемоги реформувати НАТО, Радбез ООН, та світову безпеку. Поки цих відповідей немає, адже США зосереджені на внутрішніх проблемах. Тому дуже складно спрогнозувати геополітичні наслідки. Також не виключаю появу чорного лебедя, який може прилетіти в останній момент. Для цього є ще багато часу — адже вибори тільки в листопаді «, — каже О. Буряченко.

За його словами, якщо ж на виборах переможе Д. Трамп, то поставне питання, а чи залишиться взагалі НАТО, як міжнародна інституція.

«Ми розуміємо, що головна країна, яка вирішує всі питання в Альянсі — США. Зокрема, щодо фінансування. Тому якщо Трамп після виборів продовжить свою риторику, то є сумніви, що НАТО залишиться в тому ж вигляді. Адже Альянс може дуже сильно трансформуватися. Зокрема, фінансові тягарі будуть перекладені на країни ЄС. І тут питання чи погодяться на це в Євросоюзі. Зокрема, президент Макрон вже заговорив — навіщо нам НАТО, краще виділяти 2% з бюджету на армію ЄС та не залежати від США, реанімуючи свій ВПК. Тобто в ЄС вже готуються до будь-якого розвитку подій після виборів у США», — резюмує О. Буряченко.