У США пропонують ухвалити новий ленд-ліз для України: що це означає

Це гірше, ніж пряма допомога, бо Україні доведеться повертаються кошти за техніку, яку ми не зможемо віддати назад.

У США пропонують ухвалити новий ленд-ліз для України
У США пропонують ухвалити новий ленд-ліз для України

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Рейтович.

«До цього Україна надходила допомога, яку не потрібно повертати, а все, що ми отримаємо за ленд-лізом потрібно буде повертати. В цьому плані це гірше, ніж пряма допомога, яку ми раніше отримували від США, і яка не потребувала повернення. Якщо проводити аналогію з Другою світовою війною, то повертаються кошти за техніку, яку ми не зможемо віддати назад. Грубо кажучи, нам передали 30 танків, 10 з яких було знищено. Тому ми сплачуємо за 10 танків, а інші повертаємо. Теж саме стосується іншої техніки. З боєприпасами може бути інша історія. Можливо, їх будуть надавати безкоштовно, без повернення. Все інше ми повинні повернути назад, або за це заплатити», — каже політолог.

За його словами, щоб ідею з ленд-лізом втілили в життя, вона має бути проголосована в сенаті.

«В цьому є велика проблема, адже не факт, що цей варіант буде прийнято сенатом. Демократи можуть виступити проти цього і ідея може померти, не народившись. Більш оптимальним для України є сценарій збору петицій, що дозволить винести на голосування пакет допомоги для України та рішення спікеру Конгресу США. Всі інші варіанти затягнуться по часу і далеко не факт, що будуть реалізовані», — каже І. Рейтович.

За його словами, якщо закон про новий ленд-ліз для України буде ухвалено, то він одразу почне працювати.

«Отримати допомогу від США ми зможемо дуже швидко. Вона не відрізняється нічим від допомоги, яку ми отримували раніше. Зокрема, снаряди ми зможемо отримувати достатньо швидко. Питання не в механізми надання допомоги, а у специфіці. Тому треба, щоб проголосували за той чи інший пакет, а далі допомога швидко надійде», — резюмує І. Рейтович.

Нагадаємо, що Спікер Палати представників Майк Джонсон сказав сенаторам-республіканцям, що палата надішле їм закон про допомогу Україні, але попередив, що документ виглядатиме суттєво інакше, ніж пакет, який Сенат ухвалив минулого місяця.

Hill, цитуючи Джонсона, пише, що новий закон може бути на кшталт ленд-лізу.