рф готується до широкомасштабного конфлікту з НАТО — ISW

Певні фінансові, економічні та військові показники свідчать про те, що росія готується до широкомасштабного конфлікту з НАТО із застосуванням звичайного озброєння.

рф готується до широкомасштабного конфлікту з НАТО
рф готується до широкомасштабного конфлікту з НАТО

За інформацією військових аналітиків, напад, швидше за все, відбудеться в коротші терміни, ніж припускали деякі західні аналітики, але не в найближчій перспективі.

19 березня в. путін провів зустріч з лідерами фракцій Держдуми рф і окреслив пріоритети на свій п'ятий президентський термін.

Він закликав лідерів фракцій Держдуми росії діяти в інтересах держави, а не корпорацій чи партій, і підкреслив важливість призначення людей на основі кваліфікації та компетентності.

Лідер рф, ймовірно, намагається створити умови для стабілізації довгострокового фінансового становища росії на високому рівні державних витрат і сигналізує про те, що довгострокова фінансова стабільність росії потребуватиме принаймні деяких незручностей для багатих російських силовиків з політичним впливом.

Кадрові зміни в російському МО можуть бути додатковими показниками підготовки росії до конфлікту в довгостроковій перспективі.

Міністр оборони росії Сергій Шойгу виступив на колегії Міністерства оборони рф 20 березня і обговорив військові реформи для підвищення бойових можливостей російської армії.

Шойгу повідомив, що росія сформувала «Дніпровську річкову флотилію» і «бригаду» катерів у складі флотилії.

Російські та українські джерела підтвердили, що російські війська змогли здійснити обмежений рейд і тимчасово висадитися на західному березі Херсонської області 13 березня, а Дніпровська річкова флотилія могла б реально підтримати такі спроби переправитися через річку.

Шойгу окреслив кілька поточних зусиль для зміцнення військових можливостей росії, швидше за все, як частину довгострокових зусиль Росії з підготовки до потенційної звичайної війни з НАТО, ніж як частину війни проти України.

Шойгу представив генерал-лейтенанта Андрія Булигу заступником міністра оборони з матеріально-технічного забезпечення під час виступу в Міноборони 20 березня.

Ключові висновки ISW за 20 березня:

Деякі російські фінансові, економічні і військові показники свідчать про те, що росія готується до широкомасштабного конфлікту зі звичайними озброєннями з НАТО, але не в найближчій перспективі, а, швидше за все, в більш короткі терміни, ніж спочатку припускали деякі західні аналітики.

Російська армія продовжує здійснювати структурні реформи, щоб одночасно підтримувати війну в Україні і розширювати можливості Росії в довгостроковій перспективі в рамках підготовки до можливого майбутнього широкомасштабного конфлікту з НАТО.

20 березня ГУР здійснив удар безпілотником по російській авіабазі в Саратовській області. Удари українських безпілотників на території росії мають вплив на російські військові активи та економічні показники.

Пов'язані з Кремлем суб'єкти в проросійському молдовському автономному регіоні Гагаузія використовують наративи, які віддзеркалюють попередні російські заяви щодо України в роки, що передували повномасштабному вторгненню росії в Україну. Це робиться в рамках ширших гібридних зусиль Кремля з дестабілізації Молдови.

20 березня, російські війська здійснили підтверджені просування поблизу Кремінної та Донецька.

Російські військові продовжують готувати операторів безпілотників для операцій в Україні.


Джерело: ISW