В Київраді вирішили знищити Житній ринок — УТОПІК

Житній ринок є пам’яткою місцевого значення. Тому там не можливо зробити реконструкцію, яку сьогодні намагається пропхнути столична влада під час війни.

Житній ринок
Житній ринок

Про це в коментарі заявив архітектор, голова Київського осередку УТОПІК Анатолій Фролов.

«Житній ринок ставили на реконструкцію або знесення. Цей об’єкт має залишатися пам’яткою архітектури. Він гарно вписався в територію Подолу, не знищивши її. УТОПІК бере цей об’єкт під свій захист. Ми будемо дивитися, щоб ця споруда не була знищена. Адже на цій території ринок було розташовано ще у 13 ст. До речі, в Європі такі об’єкти залишаються та стають головними для архітекторів. Тому буде не реконструкція, а реставрація Житнього ринку», — каже А. Фролов.

За його словами, забудовники багато раз заходили на Житній ринок та хотіли там зводити торговельні центри або будувати житлові комплекси.

«Забудовники прийшли до депутатів Київради з пропозицією по забудові Житнього ринку, і деякі з них вирішили цей ринок знищити. Однак ринок є модерною архітектурою 70-х років. В Києві її залишилося дуже мало. Житній ринок — це одна з не багаточисельних вантових споруд в столиці. Такі споруди дають велику економію при будівництві. Однак нагадаю, що Житній ринок є пам’яткою місцевого значення. Тому там не можливо зробити реконструкцію, яку сьогодні намагається пропхнути мер Кличко зі своєю бандою. Не виключаю, що хтось таким чином, хоче підставити Кличка. Столична влада чомусь забуває, що будівлю, яка є пам’яткою архітектури чи культури, згідно з законодавством не можна змінювати», — каже архітектор.

На його думку, при торгах за Житній ринок покупці зіштовхнуться з тим, що фірма, яка візьметься за реконструкцію не матиме право змінювати об’єкт.

«Тобто змінювати його площу. Збільшувати чи зменшувати її. Тому будівництво ТЦ або житлових будинків замість Житнього ринку не можливо», — зазначає архітектор.
За його словами, майбутню долю Житнього ринку, щодо його реставрації, має вирішувати громада, а не кілька депутатів Київради.

«Мають проводитися громадські слухання мешканців, які знаходяться поруч або якщо це впливає на інтереси всього міста, має бути референдум усього міста», — резюмує А. Фролов.

Нагадаємо, що в мережі виклали інформацію про оголошений тендер, щодо реконструкції Житнього ринку.

«Оголошено тендер на оренду тендером назвати не можна — це я вам кажу, як просто бізнесмен, котрий знає, як ухвалюються рішення в великих компаніях. Бо оголошувати такий тендер за 5 днів до його проведення — навіть не смішно. В одному я переконаний — на нього не прийде той, у кого на меті зробити з Житнього Житній», — сказано в повідомленні.