Чи ризикне путін піти на Четверту світову війну — прогноз політолога

Напад рф на країни Балтії та Фінляндію обов’язково відбудеться, але це будуть прикордонні конфлікти та рейди, з людьми, які не будуть зізнаватися, що вони російські військові.

володимир путін
володимир путін

Про це в коментарі заявив політолог Віктор Небоженко.

«Третя світова війна вже давно почалася. Зокрема, з 2008 року, коли російські війська перешли грузинські кордони і забрали певні території. Наразі війна продовжується у вигляді окупації частини України. Що стосується нападу рф на країни Балтії та Фінляндію, то це обов’язково відбудеться, але це буде не напад. Це будуть прикордонні конфлікти та рейди, з людьми, які не будуть зізнаватися, що вони російські військові. Однак це означає, що відбудеться зіткнення танків або артилерії. Хоча зі сторони рф або Білорусі можуть бути постійні військово-політичні провокації в бік країн Прибалтики», — каже В. Небоженко.

За його словами, щодо Фінляндії, то конфлікт з рф також неминучий.

«Вона підписала угоду з США, щодо розміщення баз НАТО і росія отримала тисячі кілометрів кодонів з країною Альянсу — біля Ленінградської області. Тому рф буде формувати нові мобілізовані частини. Говорити про всесвітню пожежу не варто. В нас і так триває холодна війна з серією гарячих територіальних воїн. Це російсько- українська війна, полістинсько- ізраїльська, не виключаю, що щось буде і в латинській Америці. Однак ці війни не перейдуть у Четверту світову. Цього бояться США, рф та Китай. Адже в Пекіні розуміють — якщо завтра зупиняться 60 тис заводів, то країна почне голодувати. Однак країнам НАТО доведеться захищати країни Балтії та Фінляндію», — каже політолог.

Щодо тактичного ядерного удару, на який може піти рф, якщо це відбудеться на території нашої країни, то Україна протягом кількох місяців нанесе удар у відповідь на території рф.

«І не має значення, звідки в України з’явиться ця зброя. Тому не думаю, що буде Четверта світова війна. Просто в світі виникатимуть гостріші конфлікти. Однак Україна страждає та страждатиме більше за всіх, бо їй доводиться стримувати російські війська на території на фронті 1200 км. Це дуже важко», — резюмує В. Небоженко.

Навадаємо, що у колонці для The HILL Марк Тот (оглядач тем національної безпеки і зовнішньої політики) та полковник у відставці Джонатан Світ, який прослужив 30 років офіцером військової розвідки пишуть — для «перемоги» на п'ятих так званих президентських «виборах» російський диктатор в. путін небезпечним з точки зору короткострокової і довгострокової безпеки Східної і Центральної Європи.

Аналітики згадують нещодавно оприлюднений секретний звіт німецької розвідки про те, що росія може напасти на країну НАТО (країни Балтії або Фінляндію) вже у 2026 році. Автори вважають, що слід розглянути й інші сценарії «Червоної команди» (групи, яка грає роль ворога, — ред.), враховуючи позиції НАТО в Угорщині і Словаччині та те, як США все більше «відволікаються на безладну політику передвиборчого року».