Економіст прокоментував прив’язку гривні до євро замість долара

До переходу на євро Україна ще готова й не буде готова ще досить тривалий час.

Економіст прокоментував прив’язку гривні до євро замість долара
Економіст прокоментував прив’язку гривні до євро замість долара

Про в коментарі i-ua.tv заявив заслужений економіст України Олексій Плотніков.

«В Україні долар — перша іноземна валюта з прив’язкою до нацвалюти. Якщо Україна йде до Євросоюзу, та прагне стати його повноцінним членом, то замість долару все будуть вимірювати в євро. Тобто, щоб першою іноземною валютою було євро. Якщо подивитися, то зараз надходження іноземної допомоги, грантів та кредитів вимірюється у доларах. Адже наразі головний донор України — США. Більшість інших країн також зараз надсилають нам допомогу у доларах», — каже економіст.

На його думку, терміни виконання цієї мети — довгострокова перспектива.

«Це вже буде після війни. Враховуючи наш шлях до ЄС та зовнішнє надходження грошей в Україну. Але це за умови, що в нас буде нормальна фінансова система з низькою інфляцією та керованою емісією та іншими критеріями, що відповідає Європейському та монетарному союзу. Однак, країні, яка буде відбудовуватися після війни, буде далекою від того, щоб вводити євро. Крім того, треба буде дивитися, хто буде нашим головним донором. Якщо США чи арабські країни, які будуть інвестувати долари, то переходити на євро, як на першу іноземну валюту буде важко. Якщо ж ми будемо орієнтуватися на Євросоюз і головні гроші будуть надходити від нього, то прив’язка гривні до євро замість долара, буде практичним рішенням», — резюмує економіст.

Нагадаємо, що в Нацбанку заявили — зростання ролі євро у розрахунках в Україні може призвести до того, що НБУ відмовиться від долара як основної валюти курсової прив’язки та прив’яже гривню до євро. Водночас повністю відмовлятись від національної валюти на користь євро відразу після вступу до ЄС Україна навряд чи стане.