Обстріли рашистів тепло та гідроелектростанцій України є міжнародним злочином — юрист

Однак ні ООН, ні інші держави цією стурбованістю не захистять українські міста, інфраструктуру та українців. Нам потрібна не стурбованість, а боєприпаси.

Володимир Пилипенко
Володимир Пилипенко

Про це під час ефіру заявив юрист-міжнародник, народний депутат VI-VII скликань, керівник Українського центра соціально-правових досліджень Володимир Пилипенко.

росія продовжує розносити тепло та гідроелектростанції України. Однак будь-яка війна має свої правила. Згідно міжнародного права напад на цивільні об’єкти не допускається. А це всі об’єкти, які не мають відношення до воєнних об’єктів. Чи підходить ТЕЦ під визначення воєнного об’єкту? Абсолютно ні. Адже її головне завдання забезпечувати життєдіяльність міста. А чи є воєнними об’єктами Каховська ГЕС чи ДніпроГЕС? Звичайно, що ні. Адже він не вносить жодного вкладу у воєнні дії. Їх мета — забезпечувати життєдіяльність міста. Крім того, згідно норм міжнародного права Каховська ГЕС та ДніпроГЕС є об’єктами, які містять небезпечні сили. Тому по ним не можна запускати ракети. Адже їх пошкодження може завдати значної шкоди населенню та природньому середовищу. Тому рф здійснюючи напади саме на ці об’єкти, і роблячи це неодноразово, ми говоримо про свідоме порушення законів війни та норм міжнародного та гуманітарного права. Все це воєнним злочином з боку рф", — каже В. Пилипенко.

За його словами, правоохоронні органи здійснюють фіксацію воєнного злочину. Крім того, ситуація в Україні знаходиться під юрисдикцією Міжнародного кримінального суду.

«Відповідно цей процес можливо йде трохи довше по часу. Однак процес фіксації відбувається і він є незворотнім. Минулого місяця Міжнародний кримінальний суд виніс нові ордери на арешт, щодо колишніх військово командучих саме у вчиненні воєнних злочинів за напади на цивільне населення та інфраструктуру та завдають значної шкоди. Тому процес фіксації йде. Міжнародні партнери можуть виславляти стурбованість, але ми до неї вже охололи. Бо ні ООН, ні інші держави цією стурбованістю не захистять українські міста, інфраструктуру та українців. Адже відсутність будь-якої реакції з боку міжнародних партнерів, спонукає рф до ще більше безглуздих дій. Адже напади рф на цивільні об’єкти не приносять жодної користі. Нам потрібна не стурбованість, а боєприпаси для того, щоб захистити небо та збивати всі ракети, та уражати воєнні об'єкти на території рф та окупованих територіях. Україні треба не слова засудження, а реальна допомога»,-резюмує В. Пилипенко.