Чи буде відповідальність за примусове отримання паспорта рф — відповідь юриста

Громадяни, які отримують паспорти вимушено, не мають нести кримінальної відповідальності та не повинні позбавлятися українського громадянства.

Держава має захисти тих, кого змусили присягнути на вірність рашистам
Держава має захисти тих, кого змусили присягнути на вірність рашистам

Про це під час ефіру заявив юрист-міжнародник, народний депутат VI-VII скликань, керівник Українського центра соціально-правових досліджень Володимир Пилипенко.

У останньому звіті Комісара ООН з прав людини йдеться що, російська окупаційна влада здійснює тиск на мешканців окупованої території, щоб вони отримали громадянство та паспорти ереф, як безпосередньо шляхом погроз і залякувань, так і опосередковано через обмеження доступу до основних послуг.

«Комісар ООН рекомендує українській владі задуматися над юридичним вирішенням цього казусу та передбачити у законодавстві норму, яка унеможливить втрату українського громадянства, якщо громадянство рф було отримано примусово. Держава має захисти тих, кого змусили присягнути на вірність рашистам. Адже це порушення правил ведення війни, бо держава-окупант не може примушувати громадян насильно присягати їй на вірність. Тобто не можна насильно видавати паспорт рф. Про це мають сказати на Генасамблеї ООН і це порушення має бути визнано воєнним злочином. Тобто це злочин, який ще юридично не закріплено. Наше МЗС має привертати до цього увагу», — зазначає В. Пилипенко.

Крім того, він підкреслив, що ООН не варто забувати про Маріупольський театр.

«Це є страшною трагедією до якої ще світ повернеться. Має бути об’єктивне розслідування, коли ця територія буде деокупована. Однак ми не зможемо ніколи встановити точну цифру загиблих. Так само, як ніколи не встановимо точну кількість загиблих в Маріуполі», — резюмує В. Пилипенко.