США шукатимуть швидкі рішення для України — політолог підбив підсумки візиту Блінкена до ЄС

Візит державного секретаря США Ентоні Блінкена до Парижу мав координаційний характер.

Ентоні Блінкена
Ентоні Блінкена

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Цей візит більше носив координаційний характер, не дивлячись на те, що було сказано Блінкеном. З неприємного, що США не підтримують атаки України на об’єкти на території рф. Питання стоїть в тому, щоб скоординувати роботу партнерів. Зокрема, США та Франції, щодо подальшої підтримки України. Однак США негативно віднеслись до заяв президента Франції Макрону щодо введення іноземних військ в Україну. Тому сторони зараз шукають рівно зважений варіант, щоб показати єдність євроатлантичного простору. Однак США досі не змогли прийняти рішення, щодо пакета допомоги для України. Ця тема тягнеться вже понад 6 місяців. Тому у США все менше важелів для провідні позиції в цьому питанні. Адже баланс зміщується в сторону європейських країн. Зокрема, Євросоюзу та Британії. Координація зараз дійсно потрібна, але ми маємо бачити вчасну допомогу від наших партнерів», — каже І. Чаленко.

На його думку, США дивляться в бік України з погляду своєї внутрішньо- політичної кухні та наближення президентських виборів.

«Тому в США будуть шукати швидкі рішення. Можливо дипломатичного або військового характеру. Їх можна буде використати чинною адміністрацією Байдена для перемоги на другий термін», — зазначає І. Чаленко.

Також він наголосив, що росіяни ніколи не захопили Авдіївку, якби США надавати вчасно та ритмічно обіцяну допомогу. Наші сили стабілізували ситуацію на фронті. Однак зараз настав дійсно критичний період, коли політичні заяви без підтримки реальних кроків з прийняття тих чи інших пакетів просто починають виглядати, як продовження мему — «грошей немає, але ви тримайтеся». А цим сьогодні користується володимир путін. Він це розглядає, як слабкість Заходу та сигнал продовжувати війну. Недарма партнер путіна Лукашенко спеціально заявив про те, що Білорусь готується до війни. Це в тому числі сьогодні маяк для західного світу, що не можна займатися умиротворенням агресору. Адже певні сили на заході виріши, що зменшення допомоги Україні призведе до деескалації конфлікту. Насправді це призвело лише до погіршення ситуації на фронті та посилення обстрілів критичної інфраструктури України. Зокрема, енергетичної. Тому в цій ситуації треба переходити на бік підтирки України", — резюмує політолог.

Нагадаємо, що вівторок, 2 квітня, державний секретар США Ентоні Блінкен відвідав Париж та зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном. Про це йдеться у заяві Держдепу.

Зазначається, що Блінкен та Макрон підтвердили рішучу підтримку боротьби України за свободу проти російської агресії.