Експерт прокоментував гарантії безпеки між Україною та Фінляндією

Навряд чи фіни відправлять свої війська в Україну після підписання гарантій безпеки. Скоріш за все буде спроба посадити росію на геополітичний шпагат.

Експерт прокоментував гарантії безпеки між Україною та Фінляндією
Експерт прокоментував гарантії безпеки між Україною та Фінляндією

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Рейтович.

«Україна і до гарантій безпеки отримувала багато допомоги від Фінляндії, як фінансової, так і військово-технічної. Думаю, що ця підтримка буде тільки посилюватися. Особливо на рівні співробітництва Україна — НАТО, оскільки Фінляндія й Швеція його повноправні члени. Вони зацікавлені в посиленні регіональної безпеки, тому значну увагу будуть приділяти допомозі Україні»,-каже політолог.

На його думку, щодо введення військ в Україну, треба розуміти, що кожна країна, яка є членом НАТО, буде приймати таке рішення окремо.

" Ми не будемо мати консенсусного рішення на рівні Альянсу. Оскільки там є країни, які його будуть блокувати. В першу чергу, Угорщина. Все буде залежати від того, що і як буде відбуватися. Зокрема, чи будуть інші країни виступати ініціаторами щодо надсилання певних військових в Україну для виконання тих чи інших завдань. В даному контексті фінські інструктори та тренери можуть з’явитися в нашій країні. Зокрема, вони можуть передавати досвід та тренувати наших військових або допомагати нам в розмінуванні або інших питаннях в Україні. А ось стосовно прямої участі в бойових діях, то сьогодні, навіть історія з Францією є малоймовірною. Скоріш за все, це спроба посадити росію на геополітичний шпагат. Як і всі інші заяви, естонців та багатьох інших європейських країн про введення своїх військ в Україну є теоретичними. Думаю, що таку ж позицію буде займати і Фінляндія", — резюмує Ігор Рейтович.

Нагадаємо, що президенти України та Фінляндії Володимир Зеленський і Александер Стубб підписали у Києві двосторонню безпекову угоду між державами.