Ми маємо цінувати себе, як виробника, позбувшись комплексу меншовартості — суддя КСУ у відставці

Якщо ми не будемо думати про велике, ми ніколи не досягнемо перемоги.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив суддя Конституційного Суду України (КСУ) у відставці Віктор Шишкін.

«Спочатку повинна бути ідея. Лише вона нас штовхає до матеріального покращення та людина думає, як цю ідею матеріалізувати. У нас в травні 2022 року буда ідея дронової війни. Однак ми її не матеріалізували. Замість нас це зробили московити, зробивши ланцети. Якщо ми не будемо думати про велике, ми ніколи не досягнемо перемоги. Але ми маємо знати, як це матеріалізувати «, — каже В. Шишкін.

За його словами, у Конституцію Пилипа Орлика від 5 квітня 314 років тому, була закладена ідея поділу держави на три гілки влади: законодавчу, виконавчу та судову.

«Тобто це було не у філософських трудах Монтеск'є, які з’явилися через 20 років, а в Конституції Пилипа Орлика. Потім цією ідеєю потім скористалися американці та французи. Тому ми маємо самостійно реалізовувати власні ідеї, а не допускати до того, щоб хтось в нас її вкрав. Ми маємо цінувати себе, як виробника, що виробляє ідеї та не говорити, що у нас є меншовартість та ми маленькі. Треба шукати механізми реалізації та матеріалізації цих ідей», — підкреслив В. Шишкін.

Він підкреслив, що ще у 1995 році в Україні було перше намагання дати визначення, що таке корупція.

«А потім західні партнери поставили нам так званого антикорупціонера Шабуніна. Але якщо уважно подивитися на прийнятий у 2016 році закон, то там не має дефініції корупції. Під корупцію підпало і здирництво і хабарництво. Це елементи незаконного збагачення, але це не корупція. Тобто ми дочекалися так званого Вашингтону, а що він нам приніс? Тому нам не потбрібні чужинські проєкти», — резюмує В. Шишкін.