Чому насправді росіян називають москалями — відповідь історика

Назва росія та російський нам було нав’язано силою та страхом смерті за радянських часів. Зараз з цим миритися та втрачати пласт історії не припустимо.

Чому насправді росіян називають москалями
Чому насправді росіян називають москалями

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

Те, як ми навиваємо росіян у своїй мові, наша внутрішня проблема. Тут питання не в політиці, а у культурній традиції. Адже латвійці називають москалів кріелами. Тобто від назви плем’я, яке склало слов’янську основу населення московщини. І в таких термінологіях криється історична інформація", — каже історик.

За його словами, росіян називають москалями, тому що вони походять від москви.

«Сучасна московська державність походить від москви, як міста. Саме москва стала тим осередком, навколо якого почалося розгортатися терористичне утворення. А слово москаль та московщина історична пам’ять про ті події. А московити не хочуть, щоб їх виводили від москви, вони хочуть, щоб їх виводили від Києва. Зокрема, президент рф путін постійно повторює, що столицею росії був Київ. Однак в результаті феодальної подрібненості Русь ослабла, Київ завоювали іноземці — Литва. Тому ми втратили Київ, а столиця була перенесена до москви, а тепер ми повертаємо своє. Саме в цьому ідеологічна агресія московитів. Адже історія росії у такому вигляді подається у всьому світі. Зокрема, вивчається в університетах за цією схемою. Освічена публіка на Заході може зі співчуттям ставитися до цих аргументів», — каже дослідник.

Він підкреслив, що українці мають використовувати власну мову, як інструмент.

«Зрозуміло, що назва росія та російський нам було нав’язано силою та страхом смерті за радянських часів. Зараз з цим миритися та втрачати пласт історії зовсім не припустимо. Почитайте Шевченка, який у своїх творах пише: з московської чари московську отруту… Чому ж він тоді не пише з російської чари російську отруту, а саме вказує на московську. Він зафіксував цю мовну норму і чому ми тепер у незалежній Україні повинні від неї відмовлятися?», — резюмує С. Коваленко.