В жодній країні не підіймали тарифи під час війни, Україна стала першою — експерт

При цьому Україна є найбіднішою країною в Європі. Тому треба приймати компенсаційні рішення шялхом яких не підіймати тарифи на світло для населення.

Олег Попенко
Олег Попенко

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

«З 1 червня розпочнеться підняття тарифу на електроенергію. Орієнтовно до 3.40 — 3.70 грн за кіловат. Однак влада обрала тезис, що підняття тарифів для населення відбудеться для того, щоб ремонтувати пошкоджену енергетичну інфраструктуру. Хоча були опубліковані дані прибутків приватних та державних енергокомпаній. Всі вони отримали надприбутки, навіть у порівнянні з 2022 роком. Тобто прибутки енергетичних компаній зараз на 25−30% вище, ніж в 2022 році та вище ніж у довоєнний період. Тому на тлі цього задаю питання, а чи дійсно нам потрібно підіймати тарифи, щоб відремонтувати інфраструктуру? Можливо краще ввести податок на надприбутки та шляхом цього відновити знищену інфраструктуру», — каже О. Попенко.

Він підкреслив, що після чергового підняття тарифів всі кошти підуть на прибутки енергокомпаніям, а не на відновлення енергоструктури.

«Тому замість того, щоб вирішувати питання з відновленням енергоструктури вирішили підняти тарифи для населення. Однак це лише призведе до збільшення боргів серед населення. Однак, якщо дивитися з історичного досвіду, то не одна країна в світі під час війни не підіймала тарифи для того, щоб відновити енергоструктуру. На жаль, Україна йде якимось свої незрозумілим шляхом. При цьому Україна є найбіднішою країною в Європі. Тому треба приймати компенсаційні рішення шляхом яких не підіймати тарифи на світло для населення. Крім того, вартість тарифів від Обленерго не доведена жодним фактом. Тому їх цифри потрібно перевірити, а не затверджувати. Як наслідок ми маємо надприбутки енергокомпаній і величезні борги серед споживачів», — резюмує О. Попенко.