Експерт про введення кешбеку через Дію — українців хочуть взяти під тотальний е-контроль

Якщо в Україні будуть відстежувати всі транзакції через додаток «Дія», то ми йдемо до тоталітарної держави, як Китай, де відстежують кожен крок людини.

Напевно ми беремо зразок з Китаю контролю за людиною
Напевно ми беремо зразок з Китаю контролю за людиною

Про це в коментарі заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Все це робиться для того, щоб взяти людину під тотальний е-контроль. Для того, щоб свободи у громадян залишалося все менше і щоб людина повністю залежала від держави, чиновників. Саме для цього хочуть відстежувати всі транзакції. Тим більше з таким нововведенням, тобто кешбеком від держави, зробити це буде ще легше. В такому випадку закон про банківську таємницю просто нічого вартий папірець. Таким чином можна буде отримати будь -які дані про людину, зокрема й банківські. Тим паче якщо людина розраховується через мобільний телефон, то легко відстежити та встановити, де вона була та що купувала, з ким зустрічався і так далі. Тобто ми фактично йдемо до того, що кожен крок людини буде під контролем. Все йде до тоталітарного контролю, як в Китаї, де запровадили так звані соціальні картки. Після чого, якщо громадяни лояльні до влади, то їм нараховуються відповідні бали та певні пільги. В такому випадку легше взяти кредит, влаштуватися на роботу. А якщо людина не лояльна, особливо політично, тоді людині не дають кредит, а також не беруть на роботу. Ще й додаються проблеми з пересуванням країною. Напевно ми беремо зразок з Китаю контролю за людиною», — каже А. Павловський.

Він підкреслив, що недаремно Україна призупинила дію низки статей Європейської Конвенції з прав людини.

«Тобто Україна фактично відмовилася від своїх зобов’язань та основних свобод. Це базові свободи на приватність особистого та сімейного життя, а також свободи пересування й захист приватної власності, права на освіту, вибори і так далі. Хочу виникає юридична колізія. Зокрема, права можна обмежувати, якщо юридично офіційно визнано стан війни. А у нас воєнний стан, який продовжується кожні три місяці. А це не одне і теж саме», — каже А. Павловський.

На його думку, українці можуть звертатися до Європейського суду з прав людини, якщо їх права порушені.

«Адже в Україну планують порушити фундаментальні права людини. І тут логічне питання, а чим ми тоді відрізняємося від країни агресора, де так само порушуються права. Ми ж воювали за свободу та людську гідність. А такими кроками ми фактично йдемо до певної, одноосібної диктатури. Раніше про такий тоталітарний контроль писали фантасти, який навіть не снився комуністам. Якщо в Україні буде, як в Китаї, і громадяни не будуть лояльними до влади, їм блокуватимуть всі картки та рахунки. Тоді людини, як особистості вже не буде існувати. На жаль, може дійти і до таких крайнощів. Тому, якщо наше суспільство хоче виживати, то треба цьому пручатися. А якщо суспільство все проковтне, нас очікують недобрі перспективи», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що депутат Верховної Ради Ярослав Железняк заявив, що податковій хочуть дозволити відслідковувати всі транзакції українців через запровадження національного кешбеку. Відстежувати всі транзакції будуть через додаток «Дія».