Чому Німеччина проти передачі активів рф Україні та чи поверне це окуповані території — відповідь експерта

Німецька влада буде довго відкладати питання компенсації російських активів у довгу шухляду. Однак нова влада рф заради отримання цих коштів та зняття санкцій може відмовитися від окупованих територій.

Чому Німеччина проти передачі активів рф Україні?
Чому Німеччина проти передачі активів рф Україні?

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«У Німеччини є побоювання. Адже історія великих держав сповнена воїн і ніхто не хоче, щоб від нього вимагали компенсації, припустимо за участь у війні у В’єтнамі чи колоніальне панування. Тому це питання дуже чутливе для різних урядів. До речі, проти вилучення всіх активів рф та компенсацій виступає Китай. А те, що стосується Німеччини, ситуація унікальна. Адже Німеччина вже виплатила велику кількість репарацій та компенсацій за Першу та Другу світову війну. А якщо говорити, чи поверне це окуповані території, тобто відмова передавати активи рф Україні, то так. Однак лише у випадку, що нова влада рф відмовиться від путінського курсу та від загарбаних українських територій. А повернення активів, це будь-який додатковий суттєвий мотив для нової влади рф, щоб нормалізувати економічний стан рф та економічні відносити з усім світом. Тому заморожені активи, це частина економічних санкцій. Тому задля зняття цих санкцій нова влада рф може відмовитися від окупованих українських територій. А вже після цього будуть йти перемовини, як рф компенсуватиме збитки завдані війною. Тому це питання дуже неоднозначне», — каже В. Воля.

За його словами, як правильно зробити в цій ситуації, щодо передачі заморожених активів рф, на Заході поки немає спільної думки.

«Поки це питання вирішується на рівні національних законодавств і у Німеччини є цікава позиція, як у США, чи у Великої Британії. Крім того, що робити з активами рф думає Бельгія. Так само і Німеччина все зважує. Тобто всі за та проти. Зокрема, наскільки це може обернутися тим, що знову до Німеччини будуть висунуті претензії з приводу компенсацій та репарацій. Тому німецька влада буде довго відкладати питання компенсації російських активів у довгу шухляду», — резюмує В. Воля.

Нагадаємо, що Німеччина виступає проти конфіскації частини з майже 300 мільярдів доларів заморожених на початку великої війни активів російського центрального банку, побоюючись нових вимог щодо репарацій за Другу світову війну.