Тотальна безоплатна націоналізація всіх активів рф на українських підприємствах мала відбутися ще з 2014 року — експерт

Адже економічне послаблення України — це один з ключових факторів гібридної війни проти нас. А націоналізація — елемент очищення від гібридної війни в сфері економіки.

Андрій Новак
Андрій Новак

Про це під час ефіру заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

«В Україні з початком незалежності не було ніякої економічної моделі розвитку. Те, що в нас було і є досі — економічний хаос. Відповідно всі центральні органи, починаючи від Кабміну і до місцевих органів влади, обласні та районні адміністрації не мають плану дій. Чому так? А тому, що немає стратегії. А це означає, що кожен орган влади робить все, що захоче, а кожен об’єкт господарювання робить все, що може. Так само, як кожен індивід чи бізнесмен робить все, що хоче та все, що може. Немає системної економічної політики. А саме через відсутність економічної стратегії або моделі, ми дійшли до того, що війна стала можливою. Адже ми були настільки економічно ослаблені, що рф вважала, що візьме нас дуже легко. Зокрема, за 3−4 дні Київ, а за 3−4 тижні іншу частину України, яку вони хотіли забрати. Вони не врахували головний фактор — український народ. Другий фактор, який ними не було враховано — реакція світу. В рф думали, що її не буде, вважаючи, що буде, як нападом на Грузію. Тобто, що світ так само проковтне і ситуацію з Україною. Саме через ці дві причини Україна змогла дати відсіч», — каже експерт.

Він підкреслив, що економічне послаблення України — це один з ключових факторів гібридної війни проти нас.

«Ключові підприємства металургії, хімії, нафтове перероблювання належало росіянам. Що це, як не гібридна війна. Підрив української економіки зсередини реалізовували наші керманичі, які керували та керують Україною. Адже протягом всіх років незалежності Україна віддавала ракети, літаки та інше озброєння рф. А паралельно підривалася українська економіка. А основними економічними об’єктами у ключових галузях заволоділи росіяни та компанії рф. Тому підрив української економіки зсередини один з ключових факторів гібридної війни рф проти нас. Зараз Україна, як держава, позбуває власності на окремі підприємства рф, окремих російських власників. На жаль, цей процес не тотальний. Це робиться точково. Таке враження, що за принципом — хто відкупився, той залишається, а хто ні або ж це гучна справа, тоді держава забирає собі ці підприємства. На жаль, це не тотально. А мало бути ще тотально з 2014 року, після анексії Криму. Тобто мала відбутися тотальна безоплатна націоналізація всіх російських активів на українських підприємствах. Незалежно від сектору та регіону. Бо через російських власників у переважній більшості відбувалося руйнування всіх підприємств. Також рф максимально заробляла на Україні та наших підприємствах. Не було ніяких інвестицій, лише їх знищення», — резюмує А. Новак.