Чи введе НАТО війська в Україну — відповів політолог

Наразі ми бачимо зондування теми введення натовських військ в Україну. Однак ми маємо розуміти, що не слід очікувати застосування іноземних військ на передовій.

Чи введе НАТО війська в Україну?
Чи введе НАТО війська в Україну?

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Раніше була інформація, що готується документ про неможливе застосування натівських військ в Україні. Тому в цьому моменти використовують тактику президента Макрона стратегічної невизначеності, коли ледь не кожного тижня бачимо діаметрально протилежні ввідні. Однак сумніваюся, що НАТО, як блок буде розширювати свою присутність в Україні», — каже політолог.

Він підкреслив, що інструктори НАТО і так присутні в Україні, згідно з програмою співпраці з нашою країною.

«Вони доволі успішно працюють в темі навчання. Інша справа застосування національних сил країн-членів Альянсу. Країни члени вже вільні обирати, чи хочуть вони застосовувати власні сили чи ні. Вони комунікують це питання в Альянсі. Однак ніхто їм не може заборонити всередині Альянсу застосовувати чи не застосовувати сили. Це питання двосторонніх відносин Києва з конкретною країною, яка є членом Альянсу. Тому наразі ми бачимо зондування теми введення натовських військ в Україну. Однак ми маємо розуміти, що не слід очікувати застосування іноземних військ на передовій. Це будуть або навчальні програми або захист обєктів ВПК та спільних підприємств України з країнами-партнерами. Або ж певні сектори для забезпечення безпеки, наприклад лінія з Білоруським кордоном. Ми ж Білоруссю не воюємо. Хоча Лукашенко каже на кордоні з Білоруссю стоїть 120 тисяч військових і все заміновано. Тому можна буде зробити ротацію військ. Українські відправити на передову, а натівські будуть охороняти кордон. Наприклад, якщо французи поставлять свої війська. Також західні війська можна буде розмістити в секторі невизнаного Придністров’я, щоб уникнути провокації. Однак сумніваюся, що можна буде застосувати сили НАТО, як блоку. Адже НАТО — оборонне утворення. Для того, щоб робити це на рівні НАТО потрібен консенсус всіх країн членів Альянсу. Навряд чи його буде надано Угорщиною або Словаччиною. Тому, якщо війська і будуть залучені в Україні, то це війська окремих членів Альянсу, а не всього НАТО загалом», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що країни НАТО поступово наближаються до рішення відправити в Україну свої війська. Їх використовуватимуть для навчання українських сил, повідомляє The New York Times.