Тарифи під час війни треба зменшувати — експерт

Комунальні тарифи під час війни треба зменшувати. Це стосується і тарифів на світло.

Юрій Гаврилечко
Юрій Гаврилечко

Про це під час ефіру заявив експерт з економічних та політичних питань Юрій Гаврилечко.

«Під час війни тарифи треба знижувати, якщо це комусь не подобається — оголошуйте про банкрутство. Знайдуться люди, які спроможні. Зокрема це може зробити держава. Адже практика показала, що приватні власники, особливо в енергетиці, за всі роки свого існування абсолютно нічого не зробили для того, щоб ситуація в енергетиці покращилася. Крім того, лише загроза банкрутства змушує підприємця запроваджувати інноваційні технології», — каже Ю. Гаврилечко.

За його словами, ринковий тариф — це тариф, який спроможен платити ринок.

«Якщо ціни непід'ємні для споживачів є два варіанти — або знизити тарифи, або піти з ринку та стати банкрутом. Крім того, тарифи — це довгий процес отримання коштів, а гроші на відновлення потрібні тут і зараз. Адже ніде в світі під тарифи та коштом тарифів не йде мова про оновлення фондів. Всі це робили або власними коштами, або кредитними коштами», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) від 1 червня встановила нові граничні ціни на електроенергію для бізнесу. Також готується підвищення тарифів на світло для населення.