Україна виявилася не готовою до війни, яка триває 11 рік — експерт

Саме через бездіяльність уряду, з місцевих бюджетів витрачаються мільйони гривень на кущі та парки під час війни. Адже Кабмін не виконує закон про мобілізацію.

Юрій Гаврилечко
Юрій Гаврилечко

Про це під час ефіру заявив експерт з економічних та політичних питань Юрій Гаврилечко.

«Бюджет на 2024 рік нічим не відрізняється від інших бюджетів, починаючи з 2005 року. Бюджет на 2024 рік — фактично бюджет мирного часу, де трохи збільшено фінансування Міноборони. Хоча під час воєнного стану уряд має виконувати закон про мобілізацію ухвалений ще 1993 року. Однак уряд чомусь не бажає його виконувати», — каже експерт.

Він підкреслив, що скандал з фортифікаціями на Харківщині також виник через бездіяльність уряду.

«Завдання уряду — створення та утримання страхового фонду проєктної конструкції необхідної документації на продукцію оборонного призначання. Тобто спочатку мало бути креслення. І це робота не місцевої ОВА. Це завдання уряду. А чи це було зроблено? І таких риторичних питань багато. Адже саме уряд мав провести перевірку мобілізаційного стану та готовності національної економіки органів державної влади та інших установ. Зокрема, органів місцевого самоврядування, збройних сил, а також сил цивільного захисту, підприємств, установ та організацій. Все це мало відбуватися в межах економічної підготовки до надання відсічі ворогові. До цього часу це досі не було зроблено. Тому ми маємо й будемо мати бюджет, де є витрати за абсолютно цивільними статтями та пріоритетами. І продовжуватимуть виникати історії, як з київським метрополітеном. Зокрема, коли під час війни оголошується тендер на його добудову розміром на 14 млрд грн. А це еквівалент закупівлі або виробництва 3000 дронів. Тобто, це третина президентської програми 1 млн дронів на рік. В ці ж кошти можна вкласти підготовку операторів та екіпажів дронів. Нам точно треба добудовувати метро під час війни? Те ж саме стосується закупівлі кущів у Дарницькому районі столиці на 5 млн грн. Це для чого? Ми ворога будемо зустрічати кущами?», — резюмує експерт.