Економічне бронювання: будуть воювати бідні, а чиновники — ні - експерт

Бізнесу пропонують платити 20 тисяч гривень за працівника в місяць, щоб не відправляти на фронт. Однак, це лише викличне соціальну напругу, бо будуть воювати бідні, а багаті — відкупатимуться.

Чому в окопи мають йти люди лише з малозабезпечених родин.
Чому в окопи мають йти люди лише з малозабезпечених родин.

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Адже бізнес — це створення доданого продукту, який він може реалізувати, і з цього продукту вже роботодавець зможе заплатити зарплату та соціальні внески та податки до державної казни. А якщо багато кваліфікованих працівників мобілізовано, то бізнес виробляє набагато менше продукту, або ж взагалі не може його виробляти та закривається. Багато таких малих та середніх підприємств не витримує та зачиняються, тому що не вистачає працівників і немає кому працювати. Тому бронюванням у 20 тисяч грн проблема не вирішиться. Навпаки з’явиться ще один тягар який додається до чинних податків та зборів. Адже бізнесу ще доведеться сплачувати по 20 тисяч гривень за кожного заброньованого працівника. Зрозуміло, що малі та середні підприємства цього не потягнуть. Проте такі кошти зможуть сплачувати банківські та фінансові установи, а також гральний бізнес. До речі, деякім казино вже дозволяли бронювати працівників" — каже А. Павловський.

На його думку, з таким підходом до економічного бронювання будуть воювати бідні, що лише викличне соціальну напругу в країні.

«Тому що дійсно буде існувати певна соціальна несправедливість, що в окопи мають йти люди з малозабезпечених родин. А більш заможні будуть просто відкупатися. Тоді наша армія перетвориться у робочо-селенську. Тому влада має шукати здоровий глузд. Такий підхід до бронювання немає зашкодити економіці. Адже якщо не буде економіки, то не буде за що утримувати армію. Крім того, українці дуже обурені, що високопосадовці не йдуть на фронт та не пускають туди своїх дітей. Хоча в тому ж Ізраїлі члени діючого уряду та ексміністри йдуть в армію та посилають на фронт своїх дітей. Нещодавно в Ізраїлі загинув син чинного міністра. А чи ми можемо про це сказати в Україні? Зокрема, скільки діючих міністрів, нардепів та їх родичів, зараз воює на фронті. Адже еліта перша повинна йти на фронт та показувати приклад простому народу, як треба захищати Батьківщину. Наприклад, під час Другої світової, то майже у кожній британській аристократичній родині, були люди, які пішли до армії. Зокрема, у Черчилля синів не було, але в армії служили два племінники та племінниці. Чому ж наша еліта не хоче такий приклад показувати? Тому і мотивації йти на фронт мало, бо немає прикладу для людей. Адже представники еліти та золотої молоді не хочуть йти служити, а ховаються. Сподіваюся, що наші керманичі це рано чи пізно усвідомлять та будуть робити певні висновки», — резюмує експерт.