Додаткове обкрадання найбідніших — експерт про підвищення ставки ПДВ та військового збору

В першу чергу треба оподатковувати тих, хто діє за принципом — кому війна, а кому мати рідна, а не обкрадати найбідніших та знищувати ФОПи.

Чергові податки знищать українців
Чергові податки знищать українців

Про це в коментарі заявив фахівець з ринку праці і трудових відносин Сергій Кондрюк.

«Треба розкласти пасьянс бюджету з доходів та видатків та подивитися, чим наповнювати бюджет. А також, де можна реалістично зекономити. Суспільство вже дозріло до того, що не можна займатися перекладанням бруківки. Адже ці гроші треба передати на закупку дронів. Не можна займатися ремонтом фасадів та фонтанів. Треба ці кошти зекономити та направити на воєнні потреби. Тому не треба під час війни вкладати 14 млрд грн у будівництво метро. Адже тільки уявіть скільки на ці кошти можна купити дронів та іншого військового озброєння для збереження життя наших воїнів. І таких прикладів можна навести дуже багато», — каже С. Кондрюк.

Він задумується над питанням, а чи потрібно сьогодні витрачати шалені кошти на те, що не дає сьогодні результату для наближення перемоги.

«Щодо того, як можна наповнювати бюджет. Є два варіанти. Перший, коли податки можуть бути покаранням, а можуть бути справедливим перерозподілом. Ми вперто не хочемо говорити про запровадження прогресивної системи податків на доходи фізичних осіб. Зокрема, ті, хто не мають коштів на харчування та утримання сім’ї платять ПДФО з мінімальної зарплати. Водночас такий же податок платять багатії. Тому критично важливо повернутися до питання оподаткування наддоходів та розкоші. Це приклад справедливого підходу, коли під час війни в першу чергу мають оподатковуватися наддоходи та розкіш. Тільки подивіться на декларації наших нардепів, а також на колосальні статки олігарха Ахметова та на бензинових олігархів, які утворилися за 2,5 роки війни. Тому в першу чергу треба оподатковувати тих, хто діє за принципом — кому війна, а кому мати рідна. Адже вони отримують наддоходи з надважких умов, в яких виживають українці», — підкреслює С. Кондрюк.

За його словами, податок на додану вартість є найнесправедливішим податком в Україні.

«Це податок на надспоживання, який вводиться у найбіднішій країні, яка є у Європі. Його платить не бізнес, а кінцевий споживач, купуючи хліб чи ліки або сплачуючи за комуналку. Адже всі бізнесмени закладають ПДВ у ціну. Тому українці, які страждають від війни вимушені платити цей податок. А якщо його збільшити, це буде додатковим обкраданням найбідніших верст населення», — зазначає С. Кондрюк.

На його думку, треба заводити чесний збір на оборону з усіх операцій купівлі та продажу.

«Однак це має бути лише у третю чергу. Зокрема, лише після скорочення видатків та оподаткування наддоходів та розкоші, можна запровадити чесний збір на оборону. Однак чи цікаво це для нардепа Гетманцева, який не любить ФОПи та намагається загнобити міні підприємства, щоб українці не мали роботи», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що уряд планує підвищити ставку ПДВ, збільшити до 5% військовий збір і запровадити його для ФОП.

Кабмін працює над законопроєктом про підвищення податків. Зміни стосуються ПДВ та військового збору, який можуть не лише підвищити, а й запровадити для ФОПів на спрощеній системі оподаткування, пише Forbes.

Йдеться про підвищення ПДВ, військового збору, а також запровадження його для ФОПів, що працюють на спрощеній системі оподаткування.

Військовий збір в уряді планують підвищити з 1,5% до 5%.

Аналогічну ставку податку в 5% можуть запровадити й для ФОПів.

Про рівень підвищення ПДВ ще йдуть дискусії.