Треба йти на фронт замість вивчення пінгвінів — експерт про скандал з Євгеном Диким

Очільник Національного арктичного наукового центру, ветеран АТО, ексзаступник командира взводу у 24-му БТО «Айдар» Євген Дикий має зараз не вивчати пінгвінів, а йти на фронт.

Євген Дикий
Євген Дикий

Про це в коментарі заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Євген Дикий має зараз не вивчати пінгвінів, та не критикувати мобілізацію, а йти на фронт. Власним прикладом хай покаже, як треба захищати країну. Зараз на передовій був би цінний його досвід та приклад», — каже А. Павловський.

Він підкреслив, що питання з виділенням бюджетних коштів на дослідження пінгвінів під час війни є спірним.

«З одного боку Україна не має втрачати можливість досліджень. Адже, якщо законсервувати дослідницьку станцію, то потім набагато більше мільярдів треба буде витрати, щоб відновити її роботу. З другого боку треба подивитися статті витрат. Зокрема, що крім наукових витрат на станцію є зайві бюджетні витрати на співробітників. Зокрема, це стосується величезної кількості вина, шоколаду, ікри та всього іншого. Це занадто. Тому всі ці витрати потрібно прибрати. Адже до всього треба підходити зі здоровим глуздом. Зокрема, на час війни можна в рази скороти кількість дослідників, щоб зменшити витрати», — каже А. Павловський.

Він нагадав, що Україна одна з небагатьох країн, що присутня в Антарктиді, де можна робити значні відкриття.

«Добре, що там присутня українська наука. Це так само, як з аерокосмічними технологіями, які ще залишилися в Україні. А володіють ними лише 5 країн у світі. Так самі і з Антарктикою. Однак ще раз підкреслю, всі зайві витрати, та й взагалі витрати на це під час війни треба максимально скоротити, а всі зекономлені кошти відправити на фронт», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Національний антарктичний науковий центр, очолюваний екскомандиром «Айдара» Євгеном Диким, витратить на вивчення Антарктики 11,6 млн дол. Ця інформація збурила українців у Мережі.

Зокрема, серед продуктів харчування, які планується замовити для учасників експедиції, є:

  • 28 кг восьминогів,
  • 118 кг філе лосося,
  • 140 кг — стейку лосося,
  • 5 040 курячих яєць,
  • 168 пляшок червоного вина,
  • 112 пляшок білого вина,
  • 4 кг ікри тощо.

Частина українців висловила обурення Мережі щодо цього тендеру. Євген Дикий відреагував на критику щодо надмірних витрат на експедицію під час війни. Він заявив, що такого хейту зазнав тому, що першим почав говорити про «тотально толероване ухилянтство» та «зірвану мобілізацію».

До речі на сайті уряду створили петицію, щодо скасування виділення 463 млн гривень на вивчення пінгвінів та спрямувати ці кошти на потреби ЗСУ.