Замість проспекту Правди — ЄС чи епоха брехні: кияни обурені перейменуванням

В столиці Проспект Правди Київрада перейменувала у проспект Європейського Союзу (ЄС). Однак мешканці проспекту обурені, бо місцева влада це зробила без громадських слухань, голосування та дозволу жителів проспекту.

В Києві проспект Правди перейменовано на честь Європейського Союзу
В Києві проспект Правди перейменовано на честь Європейського Союзу

Про це в коментарі i-ua.tv повідомила киянка Олена Гураль, яка проживає на Проспекті Правди.

«Опитували киян через програму Київ цифровий, які не проживають за цією адресою. Нас ніхто не питав. Ми не знаємо куди нам звертатися, щоб нас почули. Ми не знаємо, чи почує нас міська влада, яка вирішує такі важливі питання за нашими спинами. Ми дізналися про зміну назви нашого проспекту від сусідів І й були шоковані всім будинком. Не було жодного оголошення, або громадських слухань з цього питання. Хоча б 1 білборд повісили на житловому масиві Виноградар з питання до місцевої громади, а чи погоджуємося ми перейменувати наш проспект? І написали б ще про те, що в програмі „Київ цифровий“ йде обговорення перейменування, де можна проголосувати. Тобто нашу думку просто не взяли до уваги. Адже не у всіх людей є ця програма. Тому таке голосування вважаємо нелегітимним. Думку нашої громади ніхто не питав. Хоча на вибори всім роздають брошури, щоб ми віддали свій голос. А тепер нашу думку ніхто не питає», — каже В. Гураль.

Мешканці Виноградаря дуже сильно обурюються, що проспект Правди вирішили перейменувати саме тоді, коли в країні багато брехні та несправедливості.

«Ми живемо в епоху брехні. І тут у нас ще відбирають нашу Правду. Найбільше обурює, що у нас дуже мало часу оскаржити такі дії місцевої влади. Юристи нам кажуть, що до 7 червня ми маємо встигнути подати заяву до суду», — підкреслює киянка.

Олена Володимирівна зазначає, що бачила, що в соцмережах люди пишуть, що це не проспект Правди, а проспект «Газети Правди», тому вони за його перейменування.

«Хоча це не правда. Наш проспект немає жодного відношення до цієї газети», — скаржиться киянка.

За її словами, людям розповідають, що місцева влада змушена перейменувати Проспект Правди під соусом закону декомунізації.

«Рішення про назву нашого проспекту було прийнято у 1971 році, а в 1978 вони хотіли підлизатися до партії ЦК КПСС. Однак це не як не вплинуло на наші документи. Хоча, ми, як мешканці не знали, що тоді були прийняті такі рішення. А тепер замість того, щоб повернутися до назви 1971 році, вони просто вирішили прибрати цю назву. Ще раз підкреслю — назва нашого проспекту не стосується закону про декомунізацію. До речі, у нас ще є проспект Свободи, то його також треба перейменовувати. Ми всі обурені. За що ж тоді воюють наші Збройні сили? Якщо не за правду та не за свободу… В такі часи змінювати назви… І це не маленька вулиця, а дуже великий проспект. Тож уявиться, які це кошти з бюджету під час війни», — зазначає О. Гураль.

Тож кияни збирають колективне звернення та готують позови до суду з вимогою не змінювати назву їх рідного проспекту. Також просять депутатів Київради дослухатися до інтересів своїх виборців та повідомляти їх про всі важливі зміни, які планують впроваджувати у місті.

«Мають бути обговорення. Нам такі сюрпризи в майбутньому не потрібні», — підкреслює О. Гураль.

Нагадаємо, що в Подільському районі проспект Правди перейменовано на честь Європейського Союзу. Таке рішення було прийняте сьогодні, 8 травня, на пленарному засіданні Київської міської ради.