Підняття цін на електроенергію вдвічі не є ринковим механізмом — Супрун

Підвищення тарифів на електроенергію та відключення води та світла викликає ще більше протестних настроїв серед населення.

Людмила Супрун
Людмила Супрун

Про це під час ефіру заявила голова «Фонду миру в Україні», заслужений економіст України, народний депутат України III-IV скликання Людмила Супрун.

«Влада думає, що якщо перемагала на виборах, то може засовувати руки в кишені українцям. Однак громадяни цього не стерплять, бо українці мають свої ментальні особливості та свою місію у світі. У нас вільна країна. Тому люди не будуть довгий час терпіти до себе такого ставлення від влади. Підвищення тарифів на електроенергію та відключення води та світла викликає ще більше протестних настроїв серед населення. Підняття ціни вдвічі — це не ринковий механізм. Є причини підняти тарифи на 5%, і їх треба пояснити, але не на 50%, бо це волюнтаризм», — каже Л. Супрун.

За її словами, обґрунтована ціна на світло складається з низки дій. Наприклад, в Україні є атомна генерація.

«Завдяки їй ми виробляємо електроенергію більше, ніж нам потрібно. Однак виробляємо її рівним графіком, бо АЕС не можна включити, як плиту, спочатку на одиничку, а потім на дев'ять, щоб закипіла вода в каструлі. Споживання йде не рівним графіком. Адже вночі люди лягають спати та вимикають світло. Є зниження рівня споживання, а вдень воно наростає. Функцію регулювання виконували теплові станції та гідроелектростанції, які зараз знищені або серйозно пошкоджені. Однак треба розв'язувати проблему, а не просто вимикати світло. Треба підняти рівень генерації, щоб ціна була нижча. До речі, атомна електроенергія у нас за вартістю найнижча у світі. У нас сьогодні є експортно-імпортні можливості по передачі електроенергії з країнами ЄС. Для того, щоб це зробити, треба підписати угоди з країнами, з якими ми межуємо про запровадження спільних правил НСОЄ. З Молдовою та Румунією такі правила підготовлені, але не введені в дію. У нас існує правила одного дня. Купив сьогодні на завтра, а треба, щоб були довгострокові угоди. Також у нас немає таких документів з Польщею та Угорщиною. Хоча це давно треба було зробити», — підкреслює Л. Супрун.

Також за її словами, треба вести роз'яснювальну роботу з населенням, щодо зменшення обсягу використання електроенергії.