Замість 900 грн на книги, краще б дали кошти на дрони та ліки — експерт

Держава мала б розробити 5−6 пріоритетних напрямків, за якими українці могли витратити ці бюджетні кошти. А виходить, що лобіюють одну певну галузь, і у людей немає права вибору.

Українці отримають по 900 гривень на придбання книжок
Українці отримають по 900 гривень на придбання книжок

Про це в коментарі заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Зрозуміло, що це підтримка культури та вітчизняного книговидання під час війни. Однак краще б замість коштів на книги, держава надала б одноразову допомогу. Особливо це важливо для пенсіонерів та малозабезпечених. Тим же пенсіонерам ці 900 грн краще витратити на ліки та їжу, ніж на книги. Адже в них мізерна пенсія. А малозабезпечені родини могли б заплатити за комунальні послуги чи навчання дітей. Зрозуміло, що ці кошти не можна було б витрачати на купівлю алкоголю і таке інше», — каже А. Павловський.

На його думку, у людей має бути свобода вибору.

«Хто хоче, хай купує книги. А інші те, що їм потрібно. Зокрема, ліки. В інших випадках цю суму можна направити на оплату комунальних послуг або на допомогу ЗСУ. Наприклад, на купівлю дронів. А виходить, що лобіюють одну певну галузь, а у людей немає права вибору. А видавати кошти на купівлю книг можна вже після війни. Ніхто не виступає проти книг. Однак чи на часі це? Зараз кожен має вирішувати сам, куди витратити допомогу від держави», — резюмує А. Павловський.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання державної допомоги на придбання книг. Отже, вже цього року українці, яким з 1 січня 2024 року виповнилось 18 років, отримають сертифікат в «Дії» на суму 908 грн на електронні / паперові / аудіальні / для осіб з порушенням зору книжки.