Бійня в Дагестані: політолог розповів, коли чекати зламу в рф

Кавказ є тим місцем, що здатен підірвати єдність та стабільність рф, як чинного державного проєкту.

Бійня в Дагестані
Бійня в Дагестані

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Ми бачимо сплеск соціальної напруги всередині одного з суб'єктів рф, де не вирішуються проблеми етнічного спілкування, не вирішується питання бажання малих народів до самовизначення і незалежності. Не вирішується тема міжконфесійного миру. Тому ми бачимо, що Дагестан вкотре стає однією з точок в рф. Там одразу переплелися декілька факторів. Зокрема місцева корупція, на рівні партії Єдина росія. Ця ситуація показує, наскільки ситуація є неконтрольованою. Ми вже неодноразово це бачили і в Дагестані, і в Башкортостані, і Татарстані та інших республіках «, — каже І. Чаленко.

За його словами, Кавказ є тим місцем, що здатен підірвати єдність та стабільність рф, як чинного державного проєкту.

«І це зараз відбувається. Адже путінська машина переключила всю увагу та ресурс власних спецслужб на пошук зовнішнього ворога. Вони його знайшли в обличчі українців. Вся рф працює на так звану СВО, а по факту на загарбницьку війну. Водночас всередині рф є сили, що не погоджуються з політикою путіна та готові радикальними діями змінювати устрій та майбутнє цієї держави», — підкреслив І. Чаленко.

На його думку, наразі заворушення в Дагестані не стануть фішкою доміно, які запустять відповідний ефект.

«Однак це показує, що навіть після переобрання путіна, ситуація в рф не лише не стабілізується, а навпаки загострюється. Це дуже серйозні дзвіночки для центру. Адже в заворушеннях приймали участь родичі очільників регіонів та представники єдиноросів. Це свідчить, що їх єдність є примарною та неефективною», — каже І. Чаленко.

Політолог підкреслив, що в рф почнуться заворушення. Однак росія настільки велика, що у кожній частині можуть бути свої причини для конфліктів.

«Це буде кумулятивний ефект. Невдоволення, як таке буде наростати, просто в кожному суб'єкті федерації будуть свої причини. В тому числі це буде відбуватися на міжрелігійному ґрунті. Адже рпц нав’язують, як державну церкву. Також це питання міжетнічних відносин, соціального збурення і ще багато інших нюансів, які будуть поступово накопичуватися та збільшувати тиск до формування необхідного середовища. А злам в рф відбудеться за угоди місцевих еліт, які організують палацовий переворот та знімуть путіна раніше часу. Адже будуть бачити відповідне середовище, яке буде поступово вбивати російську федерацію. Тому еліти будуть змушені діяти карколомно, пам’ятаючи про народну мудрість, що риба гниє з голови», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що російській республіці Дагестан у місті Дербент невідомі обстріляли синагогу і церкву, а в Махачкалі невідомі на вулиці обстріляли пост ДПС, влада заявляє про 6 убитих і 12 поранених поліцейських.