Антисоціальна політика — експерт про заморозку мінімалки та соцвиплат

Через заморожування мінімальної зарплати та соцвиплат в Україні погіршиться демографічна ситуація. Адже це призведе до ще більшого зубожіння українців.

експерт прокоментував заморозку мінімалки та соцвиплат
експерт прокоментував заморозку мінімалки та соцвиплат

Про це в коментарі заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Уряд підписав оновлений меморандум з МВФ, в якому взяв на себе зобов’язанні підвищити комунальні тарифи. Причому це добровільне зобов’язання з української сторони. Вони запропонували такі ініціативи, щоб продовжити співпрацю з МВФ. І при цьому в уряді хочуть фактично заморозити мінімальні пенсії та зарплати. А саме з прожитковим мінімумом пов’заний розмір інших соцвиплат. Тому все це призведе до подальшого зубожіння народу України», — каже А. Павловський.

Він підкреслив, що через війну люди дуже сильно збідніли, через війну, а це призведе до суцільного зубожіння.

«І так люди збідніли під час війни. Впала купівельна спроможність, а тепер буде тотальне зубожіння найбідніших верств населення. А замість українських робітників, яких мобілізували в Україну запрошують іноземців, замість того, щоб вирішувати демографічну проблему. Крім того, влада намагається наповнити бюджет коштом українців. Зокрема, вирішити питання з енергетикою. Замість укріплення підстанції та ремонту обладнання, влада перекладає все на українців, змушуючи їх купувати відповідно обладнання за 4000 тисячі євро, хоча у людей грошей немає. Тобто взагалі — рятуйся, хто може від цієї влади. Людям і так важко. Через війну економічна криза, знищені 5 млн робочих місць, 7 млн внутрішніх переселенців і до 5 млн біженців. Тому не можна вирішувати проблему наповнення бюджету за коштом пересічних громадян. Поборіть корупцію, наведіть лад на митниці, а також в правоохоронних та податкових органах, щоб збільшити надходження до держбюджету, а не робіть це за рахунок населення», — підкреслює А. Павловський.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів у Бюджетній декларації на 2025−2027 роки пропонує відмовитися від підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, від яких залежать розміри соціальних виплат.