Навіщо Орбан насправді приїжджав до Зеленського — відповів політолог

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан приїхав до президента України Володимира Зеленського показати угорцям та ЄС, який він великий політик Євросоюзу. Він використав Київ, як майданчик для проголошення своїх політичних позицій.

Навіщо Орбан насправді приїжджав до Зеленського
Навіщо Орбан насправді приїжджав до Зеленського

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

«Орбан головним чином приїжджав домовлятися про питання, які Угорщина висунула відносно угорської громади в Україні. Однак цей візит не був таким несподіваним. Це статусний дипломатичний візит для офіційного представника держави, яка починає своє головування у Євросоюзі. І перший візит відбувся за межі ЄС, до України, щоб продемонструвати підтримку ЄС. Другий сенс — Орбан захотів показати угорцям та представникам правих партій з інших держав, чиї нацменшини є на нашій території, як він відстоює права угорської меншини в Україні. Переговори з приводу 11 питань, які він висунув Україні, ведуться. Третій сенс — озвучити угорську позицію з приводу війни, яка триває в Україні. Він не приїхав схиляти Зеленського до мирних перемовин з рф. Адже розуміє, що вимоги путіна не можуть бути прийнятними для Києва. А це віддати росії повністю Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганські області. Орбан не настільки наївний, щоб думати про зміну позиції України після його візиту до Києва. Він лише оголосив угорську позицію на весь світ саме з Києва у статусі керівника держави, як головує в ЄС. Це як і від Угорщини і в той же час від ЄС. Такий маніпулятивний момент», — каже політолог.

На думку В. Волі, Орбан не приїздив до України за дорученням президента рф в. путіна.

«Орбан вирішував свої політичні завдання. Адже позиція рф, щодо переговорів відома всьому світу і без візиту Орбана. Не думаю, що росія від цього відступиться. А Україна не погодиться на умови рф. Зокрема, не передасть рф Запоріжжя та правобережну Херсонщину. Не думаю, що Орбан приїхав до Києва з таємною пропозицією від рф, в якій вона відмовляється від закріплених в російській конституції Запорізької та Херсонської області. Адже для путіна це означатиме поразку перед росіянами. Тож Орбан використав візит до Києва, як підмостки для проголошення своєї позиції, щодо війні в Україні на весь світ. Однак для України наразі немає жодного сенсу йти на переговори з рф на її умовах. Шлях до компромісу знищений тим, що 4 області України закріплені в Конституції рф», — резюмує політолог.

За словами В. Волі кінець війни з рф вирішиться своїм ходом.

" Є суспільні закони. Зокрема, моральне виснаження росії. Зокрема, росіяни побачать, що вже третій рік йде війна. Завершення її не видно і велика росія з великими ресурсами не може перемогти маленьку Україну. Це деморалізує. Тим більше, коли війна приходить на територію рф. Плюс виснаження на фронтах. Адже, якщо війна починає тривати довго, то в царстві починаються кризи та смути. Тобто війни, які тривають довго, втрачають свій пафос, люди втомлюються і починаються проблеми з мобілізацією та ресурсами. Починають виникати питання, а навіщо правителі ведуть війну. Саме за цим сценарієм і розвиватиметься ситуація. Коли буде певний логічний результат — питання дискутовне. Не виключаю, що ближче до 2025 року. росія втомиться, або там, щось трапиться", — резюмує політолог.