Політолог прокоментував угоду про гарантії безпеки між Україною та Польщею

У випадку з Польщею можна говорити, що обидві провідні політичні сили налаштовані на підтримку України, тому ці домовленості виконуватимуться, навіть, якщо вони не ратифіковані.

Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск

Про це в коментарі i-ua.tvзаявив політолог Володимир Воля.

«Ці так звані безпекові угоди, які підписує Україна з різними країнами, лише можуть продемонструвати готовність того чи іншого уряду, або партії їх виконувати. У випадку з Польщею можна говорити, що обидві провідні політичні сили налаштовані на підтримку України, тому ці домовленості виконуватимуться, навіть, якщо вони не ратифіковані», — каже В. Воля.

Він нагадав, що Польща є членом Альянсу. Тому допомога Україні не конфліктуватиме з зобов’язаннями Польщі стосовно інших країн членів НАТО.

«Тобто польські війська не будуть заходити на територію України, хоча будуть консультації між країнами. Тому так звані гарантії безпеки — типовий договір між Україною та Польщею. Зокрема, щодо зобов’язання розпочати консультації у разі нового нападу, а також надавати всебічну допомогу. Тому не варто очікувати, що Польща виходитиме за межі консенсусу, щодо надання військової допомоги Україні. Тобто Варшава надаватиме допомогу, яка не потребує узгодження з іншими членами країн НАТО», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск підписали у Варшаві в понеділок двосторонню угоду про гарантії безпеки.