Другий мирний саміт за участю рф може не відбутися — експерт

Перед Києвом стоїть надскладна задача — згрупувати всі країни колективного Заходу та глобального Півдня для формування єдиного посилу рф — необхідності організації справедливих та мирних перемовин, основаних на статуті ООН та міжнародному праві.

Другий мирний саміт за участю рф може не відбутися
Другий мирний саміт за участю рф може не відбутися

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«росія відкидає будь-які посередницькі ролі в темі перемовного процесу з Україною. Про це прямо заявив путін. Однак Україна діє абсолютно відкрито, у комюніке мирного саміту записано, що до перемовин треба залучати рф. Саме на цьому наголошували певні країни, такі, як Туреччина та Саудівська Аравія. Україна працює в цьому напрямку та намагається залучити різні сторони. Зокрема, в рамках човникової дипломатії, щоб стимулювати її до участі у Другому глобальному саміті миру. Однак все залежатиме від держав, які зможуть вплинути на рф. Зокрема, Китаю та позиції кандидата у президента США Дональда Трампа або ж Саудівські Аравії, яка стоїть на сторожі російських активів в ЄС», — каже І. Чаленко.

На його думку, Київ буде робити все можливе для організації Другого саміту миру. Однак на сьогодні немає прямого інструменту для примусу держави агресора брати у ньому участь.

«Тому в Україні є лише один шлях — погіршення становища армії рф на полі бою. Адже саме в таких ситуаціях позиція рф, щодо перемовин з Україною змінюється. Тобто їх позиція стає більш реалістичною. Це було помітно у 2022 році. Тоді ми змогли досягти організації зернового коридору. Наразі наступні 4 місяці будуть визначальними у цьому питанні», — підкреслює політтолог.

На його думку, чи відбудеться наступний саміт миру до кінця року, буде залежати від багатьох обставин.

«Зокрема, це стосується і візитів очільника уряду Угорщини Орбана, а також приїзду очільника Індії Моді до рф, а потім до Австрії та багатьох інших контактів, щоб стимулювати росію до перемовин. Адже можна скільки завгодно кричати про мир, але не робити жодних кроків в цьому напрямку. Тому перед Києвом стоїть надскладна задача — згрупувати всі країни колективного Заходу та глобального Півдня для формування єдиного посилу рф — необхідності організації справедливих та мирних перемовин. Основаних на статуті ООН та міжнародному праві», — підкреслює політолог.

Нагадаємо, що Україна прагне провести другий Саміт миру за участю росії до виборів у США, які відбудуться у листопаді цього року. Однак в рф відкидають таку можливість.