Забезпечувати армію має не народ, а латифундисти та олігархи — підприємець

В першу чергу мають воювати ті, хто знаходиться під присягою на держслужбі. А забезпечувати армію має не народ, а латифундисти та олігархи.

влада не здатна запустити ефективну систему економічного бронювання
влада не здатна запустити ефективну систему економічного бронювання

Про це в коментарі i-ua.tv заявив підприємець, волонтер і лідер руху Save ФОП Сергій Доротич.

«Яку ми будуємо країну? Яка буде жити виключно результатами війни? Але якщо мова йде про державу, яка забезпечує стабільно-економічний розвиток у всіх сферах та випускає власну продукцію, то цей шлях не підходить. Ми ж не пірати, щоб наш корабель в черговому бою здобув перемогу та пограбував інший корабель. Адже саме така тактика та стратегія про яку говорять в Раді, щодо економічного бронювання. У нас багато сфер, які потребують робочих рук, інтелекту і тому подібне. Причому уряд та Рада приймають бюджет, який не направлено на підтримку ЗСУ, однак під бронювання мають підпадати тільки ті, хто буде допомагати Збройним силам, або ж сплачувати відповідну суму за свою діяльність. Це подвійні стандарти, які нічого спільного не мають зі справедливістю», — каже С. Доротич.

На його думку, наразі влада не здатна запустити ефективну систему економічного бронювання.

«Для цього треба проаналізувати всі галузі та зрозуміти, які з них перспективні, а які стратегічно важливі. В тому числі для підтримки обороздатності. А які машини будуть ремонтуватися? Військових, які на нулі чи штабних генералів, які їздять на іномарках. Хто буде за цим слідкувати? Це буде зловживанням та непрозорими інструментами. Крім того, влада не хоче чути меседж суспільства, що в пергу чергу мають воювати ті, хто знаходиться під присягою на держслужбі. Тобто, хто всі роки жив коштом бюджету та продовжує це робити. Також на сторожі країни мають стояти професійні військові», — підкреслює С. Доротич.

На його думку, фінансувати все це мають наші олігархи та латифундисти, які мають сотні або 1000 га та більше гектар землі.

«Адже мова йде про захист землі, тому податки мають сплачувати не звичайні українці, а латифундисти та олігархи. У нас же все з ніг на голову. Система не зрозуміла та не прозора. Ті, хто буде перевіряти, знову є можливість корупційних поборів. Все в класичних стандартах корупції, зловживань та недоторканості наших можновладців», — резюмує С. Доротич.

Нагадаємо, що економічна мобілізація полягатиме в тому, щоб бізнес, який не має можливості платити за бронь працівника 20 тисяч гривень податку, міг би надавати свої послугу військовим з аналогічною вартістю.