В Україні перезапустили корумповану Військову службу правопорядку — полковник ЗСУ

Замість запобігання корупції та скоєнню кримінальних правопорушень в ЗСУ, Військова служба правопорядку (ВСП) була корумпованою структурою.

Ігор Сєрков
Ігор Сєрков

Про це під час ефіру заявив адвокат, спеціаліст в галузі військового права, полковник ЗСУ, ветеран російсько- української війни Ігор Сєрков.

«З початком повномаштабного вторгення рф, протягом двох років Військова служба правопорядку (ВСП) на думку багатьох військових була корупційною структурою. Адже вона функціонувала не на основі профільного закону та не виконувала задачі, які були поставлені законом. Тобто замість запобігання корупції та скоєнню кримінальних правопорушень в ЗСУ, ВСП займалася зовсім іншими речами. Саме тому з посади зняли генерала Володимира Гуцула», — каже І. Сєрков.

За його словами, наразі ВСП намагаються перезавантажити, щоб вона почала займатися боротьбою з корупцією та розкраданням у ЗСУ, а також наведення там законності та правопорядку.

«Однак для перезапуску та реорганізації ВСП потрібен час. Для цього треба прибрати непотрібні управління та відділи, які були створені колишнім керівництвом ВСП не для боротьби з корупцією, а під конкретних людей, які не мали необхідних професійних якостей. Наразі весь баласт виводять поза штат та реорганізовують», — підкреслює І. Сєрков.

За його словами, поки нікого не можливо притягти до відповідальності, бо закон про військову поліцію прийнято лише у першому читанні. Для покарання корупціонерів у ЗСУ треба, щоб запрацювала військова юстиція. Зокрема, військова поліція, військова прокуратура та військові суди.