Чим небезпечний для України союз Орбана і Ле Пен, розповів політолог

Об’єднання «Патріоти за Європу», яке створив прем’єр Угорщини Віктор Орбан, не належать до парламентської більшості, тому не може заблокувати допомогу Україні.

В. Орбан і Ле Пен
В. Орбан і Ле Пен

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Є група „Патріоти за Європу“, яку створив Орбан, і є партія Ле Пен. У них різне ставлення до України. Адже Ле Пен заявила, що вона не проти допомоги Україні, проте її треба зменшити та вона проти використання французької зброї по рф. Тому не бачу тут жодного антиукраїнського Альянсу. Це швидше Альянс у європейському контексті у протистоянні з Брюсселем. Зокрема, від партій та парламенту Франції не бачу жорстких антиукраїнських тез. Тому ставлення в ЄС до України залежить від Європарламенту. Зокрема через голосування за бюджет. До речі, більшість сил в Європарламенті виступають за надання фінансової та воєнної допомоги Україні. Саме вони визначають політику Європарламенту», — каже політолог.

За словами політолога, поки немає жодних натяків, що Євросоюз зменшить допомогу Україні.

«Тим більше через групу Орбана та Ле Пен. Ще раз наголошу, що у Орбана та Ле Пен зовсім різні позиції щодо України. Адже Угорщина взагалі не надає військову допомогу офіційному Києву. А Ле Пен лише виступає за обмеження в наданні далекобійної зброї Україні. Крім того, Патріоти за Європу» не належать до парламентської більшості, тому не можуть заблокувати допомогу Україні", — резюмує політолог.

Нагадаємо, що після виборів до Європарламенту у червні 2024 року третю за чисельністю групу в ньому — «Патріоти за Європу» — сформували націонал-консерватори та євроскептики. Деякі з них скептично або відверто опозиційно ставляться до допомоги Україні у війні. І це не дивно, бо ідейним натхненником нового альянсу був прем’єр Угорщини Віктор Орбан. Він залучив до цієї групи також французьке «Національне об’єднання» Марін Ле Пен і низку партій з інших країн Європи.